Re: cestovní náhrady?
To je ale blbost s tou mzdou co? Vím o tom, ale kdybysme neplatili zaměstnancům i dobu strávenou na cestě, tak by nikam nikdo nechtěl jet :-((
Jste- li odměňována měsíční mzdou, tak se vám doba, co strávíte v dopravním prostředku vykazuje jako překážka na straně zaměstnavatele a z tohoto důvodu se vám nekrátí mzda. Za dobu výkonu práce je považován čas, co sedíte na školení. Za dobu co strávíte cestováním Vám náleží pouze náhrady cestovních výdajů (v tom stravné) za předpokladu splnění podmínek pro jejich přiznání.
Sakra to je "nespravedlnost"! Pokud půjdu normálně do práce tak vstanu v 5h v 6h jsem v práci oddělám 8,5h za které dostanu plat a stravenku a v 14:40 jsem zase doma, zkrátka paráda, ale pokud pojedu na to školení čeká mě vstávání ve 3 h cestování 100 km pak 2 hodiny čekání na školení, školení a pak 100 km domů kde budu tak po 19 h. a za to všechno ten samý plat jako za 8,5 h. v práci a maximálně 30,-Kč navíc na stravné.?! :-((
Zjišťovala jsem to vloni a bylo to pro řidiče ref.vozidel - jel služebním autem, ruku do ohně nedám za to, že to taky platí když budete poslaná na sl.cestu svým autem ale logické by to bylo. Třeba se ještě někdo ozve, nebo to zkuste ve starších příspěvcích najít.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 8. 2007 10:31
Dobrý den,
měl bych konkrétní dotaz ohledně cestovních náhrad. Čeká mě cesta na 8 hodinové školení (tam i zpět cca 200km) na které mě vyslal zaměstnavatel. Původně jsme hovořily o tom, že pojedu vlastním vozem, což by podle zákoníku práce pro zaměstnavatele mělo znamenat náklady na mojí cestu 200* 3,8,-Kč + projetý benzín, takže odhaduji tak 1000,-Kč. To až se zaměstnavatel dozví tak předpokládám, že mi nakáže jet BUSem který vyjde na 200,-Kč ovšem pro mě znamená neuvěřitelné časové komplikace, protože bych musel vstávat někdy v 03 hod. a vrátil bych se domů asi v 19:30 hod. V souvislosti s tím bych se rád zeptal, zda pro toto jsou nějaká přesnější pravidla a především zda mi náleží nějaká náhrada (mzda) i za dobu strávenou na cestách nebo pouze za 8 hodin toho samotného školení.
děkuji