Re: kolik dovolené náleží?
zaokrouhluje se na půl den. bude to buď 13,5 dne jak říkáte vy 8 měsíců, nebo 12 dnů tj. 7 měsíců nejsem si jista tím že to není celý měsíc.určitě nám někdo poradí
Ano to je problém já nastupovala do zaměstnání 1.5. což byl také svátek,ale jelikož vím jak je to s dovolenou domluvila jsem se se zaměstnavatelem na začátku 1.5. a pracovala jsem až od 2.5.je to lepší.a zákoné odvody máte stejně odedne kdy nastoupíte do zaměstnání.tudíž jsem za ten odpracovaný měsíc měla nárok na dovolenou
>>>>>>>Jak se správně vypočte nárok na dovolenou od 2.1. do
>>>>>>>31.8. Máme nárok na 20 dní za rok : 12 měsíců =
>>>>>>>1,66666
>>>>>>>a vynásobím to 8 měsíci a vychází mi 13,333332 Jak se
>>>>>>>to správně zaokrouhlí? 13 dní nebo 13,5 dne?
>>>>>>>Děkuji:-)
>>>>>>>Lída
>>>>>>
To jsem z těch odpovědí jelen - odpracováno 8 měsíců
zaokrouhluje se to na 13,5 dne
odpracováno 7 měsíců - leden netrval pracovní poměr
celý měsíc , jde o dobu trvání pracovního poměru ,
nikoli zda byly odpracovány všechny pracovní dny.tzn.při 20 denním nároku = 11,5 dne.*A co za každých 21 odpracovaných dní = 1 den?
1.1. byl svátek, tak ani pracovat nemohla, vím že mě
jednou na sociálce upozorňovali, že nemám psát zažátek prac.poměru např.1.1. ale až 2.1. Nevím jestli to
>>>tedy
>>>teď ještě platí
>>
>>Začátek pracovního poměru zásadně určuje
>>zaměstnavatel, nikoli sociálka. Nárok za 21
>>odpracovaných dní
>>vzniká jen tehdy, jestliže nevznikl nárok na poměrnou
>>část
>>dovolené. Zkuste si trochu počíst v zákoníku práce §
>>212, zejména odst. 2
>
>Ano to je problém já nastupovala do zaměstnání 1.5.
>což byl také svátek,ale jelikož vím jak je to s
>dovolenou domluvila jsem se se zaměstnavatelem na začátku 1.5.
>a pracovala jsem až od 2.5.je to lepší.a zákoné odvody
>máte stejně odedne kdy nastoupíte do zaměstnání.tudíž
>jsem za ten odpracovaný měsíc měla nárok na dovolenou
Tak já jsem napsala těch 13,5 dne - za 8 měsíců a teď koukám, že je to špatně. Zaměstnanci to jistě vadit nebude, ale co nějaká kontrola? Může mě někdo sankcionovat za to, že jsem zvýšila nárok o 2 dny? Nebo jsem tím jen ošidila zaměstnavatele? Ách jo :-(
Opravdu existují různé výklady, uvedu podobný příklad, který sice neřeší svátek, ale řeší sobotu nebo neděli: z článku - Pár poznámek k dovolené, 5.6.2007, JUDr. Libor Hůla, Zdroj: Verlag Dashöfer
"Zaměstnavatelé nesprávně krátí dovolenou za měsíc leden zaměstnancům, kteří mají v pracovní smlouvě uveden jiný den než 1. leden, i když jejich pracovní poměr trval po všechny pracovní dny v měsíci. To platí i pro všechny další měsíce.
Příklad
Zaměstnanec sjednal pracovní poměr od 3. ledna, protože 1. leden připadl na sobotu a 2. leden na neděli. 3. ledna je prvním pracovním dnem. Zaměstnanci přísluší dovolená za měsíc leden, protože nastoupil do zaměstnání tak, že jeho pracovní poměr trval prakticky všechny pracovní dny v měsíci."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 8. 2007 10:57
Jak se správně vypočte nárok na dovolenou od 2.1. do 31.8. Máme nárok na 20 dní za rok : 12 měsíců = 1,66666 a vynásobím to 8 měsíci a vychází mi 13,333332 Jak se to správně zaokrouhlí? 13 dní nebo 13,5 dne? Děkuji:-) Lída