§52 c - odstupné PROSÍM SPÉCHÁ

• (neregistrovaný)

28. 8. 2007 13:51

Dobrý den,
    potřebovala bych vědět, zda musí být na výpovědi dle §52c uvedeno, že bude vyplaceno odstupné ve výši 3násobku prům.výdělku. (nemáme odbory ani směrnici o odstupném) Vedení toto uvézt nechce, ale podle mne toto není správné. Poraďte prosím na jaký § nebo vyjádření se odvolat.
    Předem moc dekuji.
    Ala

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 8. 2007 14:08

jarda. (neregistrovaný)

Re: §52 c - odstupné PROSÍM SPÉCHÁ
      --------------------------------------
      Ve výpovědi (v dohodě apod.) není nutno uvádět jaké práva náleží v důsledku skončení pracovního poměru, ty (=práva) jsou jasně definovány zákoníkem práce či např. pracovní smlouvou - jsou jednoznačně definovány v jiných dokumentech, zákonech.
      Zaměstnavatel je však povinen u výpovědi, kterou dává zaměstnanci, skutkově vymezit výpovědní důvod (nestačí uvést pouze paragraf a zákon), to vyplývá z § 50 dost. č. 4 zákoníku práce.
      Vy jasně píšete, že dochází k výpovědi z důvodu nadbytečnosti (§ 52 písm c), což musí být ve výpovědi. Dle § 67 zákoníku práce pak jednoznačně má zaměstnanec právo na odstupné (výše a podmínky viz tam), tj. zaměstnavateli nic moc nezbývá a musí se chovat dle zákona (a smluv).

• 28. 8. 2007 14:15

Ala (neregistrovaný)

U výpovědi mám uvedeno z jakého důvodu a k čemu ve firmě dochází. Spíš mi šlo o to, zda uvézt ve výpovědi to, že bude vyplaceno odstupné, či zda to tam být nemusí. Vím, že zaměstnanec na odstupné má právo.
      Hledala jsem kde se dalo a nikde nic nenašla :(
      Takže odstupné v této výpovědi nemusí být uvedeno?

• 28. 8. 2007 14:16

Zuzana (neregistrovaný)

Ve výpovědi dle § 52 c) musí být uvedeno, že bude vyplaceno odstupné, Dle §67 pak máte řečeno za jakých podmínek se odstupné vyplácí. Pak do samotného zápočťáku se toto nepíše - viz §313

• 28. 8. 2007 14:25

Ala (neregistrovaný)

A neporadila byste mi prosím kde najdu že údaje o odstupném musí být uvedeny ve výpovědi?
      Našla sem hodně vzorů, kde to je uvedeno vždy. Ale bohužel vedení je na vyšším postu než já a uvedeno to tam mít nechce a já pokud nevytáhnu nějaký paragraf, tak mám smůlu :( (včetně případných problémů, které by mohly následovat :( )

• 28. 8. 2007 14:27

jarda. (neregistrovaný)

---------------------------------
      Nenašel jsem (možná se tedy pletu) ustanovení zákoníku práce, že je nutno uvést, že zaměstnanec má právo na odstupné. Jak jsem psal výše zaměstnavatel vymezí důvod výpovědi a ten jednoznačně stanoví výši odstupného (jestliže mu chcete dát větší násobek odstupného než stanoví zákoník práce, pak se musí písemně stanovit, jinak platí minimum zákoníku práce), tj. chcete-li dát např. 5 násobek průměru, pak mu to zaměstnavatel stanoví (např. i ve výpovědi), jestliže mu dá výpověď (vymezí proč mu dává výpověď a žádnou informaci o odstupném není třeba uvádět, to jasně vyplývá ze zákona, tj. již by jste uvedli povinnost, která je již stanovena, proč to tedy uvádět podruhé).

• 28. 8. 2007 14:43

Ala (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za odpovědi a rady. Já se jdu teď poprat s osudem! :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).