Re: §52 c - odstupné PROSÍM SPÉCHÁ
--------------------------------------
Ve výpovědi (v dohodě apod.) není nutno uvádět jaké práva náleží v důsledku skončení pracovního poměru, ty (=práva) jsou jasně definovány zákoníkem práce či např. pracovní smlouvou - jsou jednoznačně definovány v jiných dokumentech, zákonech.
Zaměstnavatel je však povinen u výpovědi, kterou dává zaměstnanci, skutkově vymezit výpovědní důvod (nestačí uvést pouze paragraf a zákon), to vyplývá z § 50 dost. č. 4 zákoníku práce.
Vy jasně píšete, že dochází k výpovědi z důvodu nadbytečnosti (§ 52 písm c), což musí být ve výpovědi. Dle § 67 zákoníku práce pak jednoznačně má zaměstnanec právo na odstupné (výše a podmínky viz tam), tj. zaměstnavateli nic moc nezbývá a musí se chovat dle zákona (a smluv).
U výpovědi mám uvedeno z jakého důvodu a k čemu ve firmě dochází. Spíš mi šlo o to, zda uvézt ve výpovědi to, že bude vyplaceno odstupné, či zda to tam být nemusí. Vím, že zaměstnanec na odstupné má právo.
Hledala jsem kde se dalo a nikde nic nenašla :(
Takže odstupné v této výpovědi nemusí být uvedeno?
Ve výpovědi dle § 52 c) musí být uvedeno, že bude vyplaceno odstupné, Dle §67 pak máte řečeno za jakých podmínek se odstupné vyplácí. Pak do samotného zápočťáku se toto nepíše - viz §313
A neporadila byste mi prosím kde najdu že údaje o odstupném musí být uvedeny ve výpovědi?
Našla sem hodně vzorů, kde to je uvedeno vždy. Ale bohužel vedení je na vyšším postu než já a uvedeno to tam mít nechce a já pokud nevytáhnu nějaký paragraf, tak mám smůlu :( (včetně případných problémů, které by mohly následovat :( )
---------------------------------
Nenašel jsem (možná se tedy pletu) ustanovení zákoníku práce, že je nutno uvést, že zaměstnanec má právo na odstupné. Jak jsem psal výše zaměstnavatel vymezí důvod výpovědi a ten jednoznačně stanoví výši odstupného (jestliže mu chcete dát větší násobek odstupného než stanoví zákoník práce, pak se musí písemně stanovit, jinak platí minimum zákoníku práce), tj. chcete-li dát např. 5 násobek průměru, pak mu to zaměstnavatel stanoví (např. i ve výpovědi), jestliže mu dá výpověď (vymezí proč mu dává výpověď a žádnou informaci o odstupném není třeba uvádět, to jasně vyplývá ze zákona, tj. již by jste uvedli povinnost, která je již stanovena, proč to tedy uvádět podruhé).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 8. 2007 13:51
Dobrý den,
potřebovala bych vědět, zda musí být na výpovědi dle §52c uvedeno, že bude vyplaceno odstupné ve výši 3násobku prům.výdělku. (nemáme odbory ani směrnici o odstupném) Vedení toto uvézt nechce, ale podle mne toto není správné. Poraďte prosím na jaký § nebo vyjádření se odvolat.
Předem moc dekuji.
Ala