Jiřinko Vás mi sesílá samo nebe
Asistentka firmy podala v červnu výpověď. V červenci již téměř nedocházela do práce. V době nepřítomnosti byly zjištěny v její práci nedostatky, které musel odstraňovat jednatel (vlastně se odstraňují doteď). Od 23.7.2007 do 6.8.2007 měl jednatel společnosti dovolenou. Pracovnice se s ním telefonicky domluvila, že podepíše dohodu o ukončení PP k 31.7.2007 a dny, kdy nebyla v práci, se budou evidovat jako dovolená. Dohoda jí byla poslaná k podpisu mailem. Když se jednatel 6.8.2007 vrátil z dovolené, předala mu pracovnice okamžité ukončení PP k datu 31.7.2007 z důvodu nezaplacení doplatku mzdy za červen 2007. Jednatel nesouhlasil s okamžitým ukončením PP a odmítl dokument převzít. Pracovnice od 1.8. nedochází do práce. Byl jí poslán doporučeně dopis, aby se dostavila do zaměstnání a pokračovala v práci. Nedostavila se a jednatel musel její práci zajistit externí firmou. Ve firmě není v kolektivní smlouvě stanoven termín splatnosti mzdy, splatnost není uvedena ani v pracovních smlouvách. Doplatek mzdy byl doplacen po návratu jednatele z jeho dovolené. Nevíme teď, co by měla firma správně udělat. Má podat žalobu o neplatnost zrušení pracovního poměru, i když prac.poměr skončí podle výpovědi na konci srpna? Případně v jakém termínu by se měla žaloba podat? Je to maličká firma, vlastně jednatel a asistentka byli jedinými pracovníky. Než přišla asistentka v červnu s tím, že má lepší nabídku od známého, tak si na nic nestěžovala. A teď tohle.
Re: Jiřinko Vás mi sesílá samo nebe
Jiřko, nelze přece okamžitě zrušit PP se zpětnou platností, když účinky nastanou okamžikem doručení bez ohledu na to, zda měl či neměl zaměstnanec důvod a oporu v zákoně, já bych to řešil jednoduše, nechodí do práce? "A" a okamžité zrušení,ale zaměstnavatelem a tečka.
Ale já jsem nepsala nic o tom, že to lze, naopak. Moje odpověď "určitě ne" se vztahovala k původnímu dotazu, zda lze zrušit zpětně. Teď když jsem si přečetla další vysvětlení případu bych to také řešila neomluvenou absencí za dny, kdy do práce nechodila a okamžitým zrušením úpro hrubé porušení. I když se původně dohodli telefonicky na tom, že ty dny pokryjí dovolenou. Když ona tak, tak já bych také od telefonické dohody o dovolených odstoupila a napařila bych jí áčka. Ale stále jsem se nedozvěděla, zda vůbec mohla okamžité zrušení pro nevyplacení mzdy použít, tzn. zda má termín výplaty sjednaný v prac. smlouvě či ne a který den. Ať víme všechno. Ale určitě to nelze zpětně.
>>>
>>>Jiřko, nelze přece okamžitě zrušit PP se zpětnou
>>>platností, když účinky nastanou okamžikem doručení
>>>bez
>>>ohledu na to, zda měl či neměl zaměstnanec důvod a
>>>oporu v
>>>zákoně, já bych to řešil jednoduše, nechodí do práce?
>>>"A" a okamžité zrušení,ale zaměstnavatelem a tečka.
>>
>>Ale já jsem nepsala nic o tom, že to lze, naopak.
>>Moje
>>odpověď "určitě ne" se vztahovala k původnímu dotazu,
>>zda lze zrušit zpětně. Teď když jsem si přečetla
>>další
>>vysvětlení případu bych to také řešila neomluvenou
>>absencí za dny, kdy do práce nechodila a okamžitým
>>zrušením úpro hrubé porušení. I když se původně
>>dohodli
>>telefonicky na tom, že ty dny pokryjí dovolenou. Když
>>ona
>>tak, tak já bych také od telefonické dohody o
>>dovolených odstoupila a napařila bych jí áčka. Ale
>>stále jsem
>>se nedozvěděla, zda vůbec mohla okamžité zrušení pro
>>nevyplacení mzdy použít, tzn. zda má termín výplaty
>>sjednaný v prac. smlouvě či ne a který den. Ať víme
>>všechno. Ale určitě to nelze zpětně.
>
>V pracovní smlouvě nemá uvedený ani termín výplaty,
>ani splatnost mzdy.
Tak je to jasné úplně. Pokud nemá smluvený termín výplaty ve smlouvě, pak je mzda splatná do konce následujícího měsíce. Tzn. mzda za červen je splatná do 31.7. A teprve až po marném uplynutí 15 dnů po splatnosti ona může použít toto zrušení pro nevyplacení mzdy. Tzn. musela by čekat do 15.8., zda jí ten den naposledy nebude mzda vyplacena. Pokud ano, nemůže to zrušení vůbec použít. Pokud by mzdu nedostala do 15.8., tak teprve nejdříve 16.8. by mohla okamžitě zrušit pracovní poměr pro nevyplacení mzdy. Jí byla mzda za červen doplacena 6.8., což je ještě před vypršením lhůty 15 dnů po splatnosti, takže vůbec neměla nárok ten § o zrušení použít (ani okamžitě a už vůbec ne zpětně).
>
>
Tak to jste na tom podle mě stejně, jako byste dokument převzali. Nejdříve byste si asi měli zjistit u právníka, jestli je okamžité zrušení PP platné. Jde o to, že může být platné, protože obsahem a zdůvodněním může splňovat náležitosti (tedy pokud by šlo skutečně o překročení termínu výplaty mzdy dle ZP) a může být pouze neplatné uvedené datum ukončení, a za ukončení by se považoval datum pokusu o předání.
Mám obavu po znovupřečtení všech příspěvků, že nastala situace dle § 70 odst.2 ZP:
Zaměstnanec okamžitě zrušil neplatně PP...
PP skončil dohodou dnem, kdy měl okamžitým zrušením skončit,
pokud zaměstnavatel neoznámil zaměstnanci písemně, že trvá na tom, aby dále konal svou práci.
Takže můj závěr je, i když zaměstnanec zrušil neplatně PP, zaměstnavatel písemně neoznámil, že trvá, proto PP skončil dnem, který byl uveden v ok.zrušení.
tak to mi nějak uniklo, nenašel jsem to tam, buď blbě vidím nebo se vloudila chybička.
V tom, případě jinak:
platí § 70 ZP odst. 1:
...zaměstnavatel oznámil písemně bez zbytečného odkladu, že trvá na tom, aby dále konal svou práci, PRACOVNÍ POMĚR TRVÁ I NADÁLE.
V tom případě nejde o neplatné okamžité zrušení PP ze strany zaměstnance, PP trvá, čili pokud dotyčná nechodí do práce, má "A" a lze jí ok.zrušit PP zaměstnavatelem dle § 55 ZP.
Pokud dala sama výpověď, končí jí PP 31.8. jak píšete PP, tak to zrušení už není ani reálné z časových důvodů.
Je otázka, zda došlo ke vzniku nějaké škody zaměstnavateli nedocházením dotyčné do práce či nikoliv.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 8. 2007 18:33
Zaměstnancec předal ukončení pracovního poměru kvůli nevyplacení červnové mzdy v termínu splatnosti. V ukončení uvedl datum ukončení 31.7.2007. "Ukončení" předal ve firmě až v srpnu 2008. Je toto ukončení platné?