Re: Jak se vypočítá superhrubá mzda?
>>Pročítala jsem celý schválený sněmovní tisk a nenašla
>>jsem změny zákonů o pojistném na SP a ZP. Pokud se
>>tedy nezmění princip výpočtů zmíněných odvodů,
>>netuším,
>>jak dojdu k superhrubé mzdě za jednoho zaměstnance,
>>všude uváděné jako +35 % (9+26).
>>1. ZP ještě snad, ale není to oněch uváděných 9%,
>>pojistné se počítá 13,5% z VZ zaměstnance, z toho 1/3
>>se
>>odečte zaměstnanci a 2/3 platí zaměstnavatel - vezmu
>>tedy ty zbývající 2/3 a přičtu je k VZ, ale
>>2. SP se počítá jinak, 8% se odečte zaměstnanci a pak
>>se posčítají VZ za všechny zaměstnance a ze součtu
>>odvede zaměstnavatel oněch 26% - jak z toho dostanu
>>navýšení SP k VZ za každého zaměstnance zvlášť mi
>>není
>>jasné.
>>Přehlídla jsem něco v té zatím schválené verzi
>>reformního batůžku?
>
>Já jsem měla za to, že je to jasné a celkem
>jednoduché. Tzv. superhrubá mzda je hrubá mzda + 35% (tzn. 9 +
>26) u každého zaměstnance zvlášť. Pokud tedy pojištění
>zůstane ve výši 4,5% a 9% a 8% a 26%.
Ale ve znění zákona je uvedeno, že:
"(13) Základem daně (dílčím základem daně) jsou příjmy ze závislé činnosti nebo funkční požitky, s výjimkou uvedenou v odstavcích 4 a 5, zvýšené o částku odpovídající pojistnému na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistnému na všeobecné zdravotní pojištění, které je z těchto příjmů podle zvláštních právních předpisů21) povinen platit zaměstnavatel sám za sebe",
>> tedy žádných +35%, ale částka vypočítaná podle zvláštních právních předpisů, což jsou doposud platné a nenovelizované zákony o pojistném na SP a pojistném na ZP, kde je postup výpočtu pojistného stanoven tak, jak jsem se to snažila popsat výše. Nemůžu si pomoct, ale pořád mi to nepřipadá jasné a už vůbec ne jednoduché a opravdu by mě zajímalo, jak k té "superhrubé" částce mám dojít a přitom dodržet platné zákony.
---
No vidíte jak to mají zákonodárci těžké. Původně / květen /tam nebyla slova "sám za sebe" - a zdálo se mi to skoro jasné. Teda trošku mě tam chybělo "zaměstnavatel za zaměstnance". Teď je tam "sám za sebe" a nastává zmatek. No a těch 26% placených z úhrnu a přičtených k superhrubé mzdě fakt považuji za drobný detail.
---
Ta formulace tam opravdu je, větu jsem zkopírovala ze sněmovního tisku. Doufala jsem, že kolem poslanců se pohybuje i někdo znalý praktického života a těchto návazností. Oba zákony o pojistném (ZP i SP) jsou v různých paragrafech novelizovány, ale princip výpočtu změněn nebyl. Asi to půjde nějak obejít, zdravotní se vezme ty 2/3 připadající na zaměstnance (ani to není oněch uváděných 9%) a sociální zřejmě pracovně vypočítat 26% a přičíst k hrubé mzdě pouze pro výpočet daně, ale to jsou pouze moje "nápady", které může kterákoli pracovnice při nejbližší kontrole označit za nesmysl a nemají oporu v zákoně.
Tak s tím sociálním, kdybychom se přesně chtěli držet jejich formulace, to asi bude problém, ale myslím, že k tomu vydají vysvětlení a bude to jednoduše plus 26% ke každému člověku. Ale s tím zdravotním problém nevidím. Existuje totiž dvojí druh výpočtu a každý je správný. Je možné ho vypočítat s těmi třetinami, jak píšete, ale je také možné postupovat tak, že zaměstnanci je ze mzdy vypočteno 4,5% a k tomu zároveň i za zaměstnavatele 9%. A pak je sečteno 4,5% za každého zaměstnance a 9% za každého zaměstnance. Já například používám tento způsob.
Se zdravotním není problém, protože v zákoně je jasně řečeno, že výše pojistného je 13,5% z VZ každého jednotlivého zaměstnance. Dále platí, že pojistné hradí z jedné třetiny zaměstnanec a ze dvou třetin zaměstnavatel. Vámi zmiňovaný druhý způsob (4,5 a 9%) mi nepřijde správný i s ohledem na možné zaokrouhlovací chyby při takto rozděleném výpočtu.
Výpočet sociálního asi opravdu jinak nepůjde, ale je to lidová tvořivost. Pořád si myslím, že tyto návaznosti by měly být řešeny v rámci všech těch změn zákonů a ne až na to někdo někde upozorní a pak se to bude řešit nějakým výkladem či čím.
No poslanci ani nevěděli, co schvalují, tak se nedivme, co schválili. Pohlídat to měli autoři zákonů na ministerstvech. Sice mnohé změny dělali na poslední chvíli díky dohadům ve vládní koalici, ale toto ustanovení o zdaňování superhrubé mzdy myslím měli hotové už dříve.
Jde o prkotinu, ale pravdu má MaMaBo. Dle zákona výše pojistného činí 13,5 % z vyměřovacího základu zaměstnance. Tato částka se zaokrouhlí na celé Kč nahoru a odvede se zdrav. pojišťovně. Jedna třetina z celkové částky se srazí zaměstnanci (jestli se zaokrouhlí nahoru nebo dolů není rozhodující) a rozdíl mezi ní a celkovým pojistným je pojistné hrazené zaměstnavatelem.
Při výpočtu podle Jiřky vlivem zaokrouhlení obou částek a jejich sečtením nemusí souhlasit přesně na korunu celková částka pojistného tj. 13,5% z vyměřovacího základu zaměstnance zaokrouhleno na Kč nahoru. Ale znovu opakuji, že o nic nejde, protože může vzniknout rozdíl skutečně jen plus mínus 1 Kč za zaměstnance. A třeba Jiřka přizpůsobí zaokrouhlování tak, aby ani tento rozdíl nevznikl.
Já se s nikým nechci přít, ale zákony jsou bohužel na straně kontrolujících úředníků. A v paragrafech je, že pojistné je 13,5%, to se zaokrouhlí na koruny nahoru a z toho 1/3 a 2/3 zaměstnanec a zaměstnavatel. Pokud použiju u vhodně zvolené částky postup přes procenta a zaokrouhlím obě vypočítané částky pojistného na koruny nahoru, dostanu v součtu o korunu víc pojistného. Jelikož se nechci přít s kontrolujícími úředníky, volím první postup. Ale o tom můj úvodní dotaz nebyl, i když vlastně taky tak trochu byl ...
Díky všem za reakce.
nevím, zda tuto diskuzi ještě někdo sleduje. Narazila jsem i na toto: V novém § 6 odst. 13 se mluví o pojistném z příjmů ze závislé činnosti, a co v případech, kdy se vyměřovací základ u zdravotního pojistného navyšuje třeba při neplaceném volnu o nějakou poměrnou část minimální mzdy a stěží to navíc k zúčtované mzdě lze považovat za příjem ze ZČ ??
Re:pro MaMaBo superhrubá mzda?
dobrý den, už je to jasné, určitě jste zaznamenala jak je to s pojistným, způsob zaokrouhlování není zákonem určen, Dobešovou doporučeno postupovat dle § 46a) 337/1992 Sb. tj. s přesností na 2 platná desetinná místa.
Já bych ráda zjistila, jaké je daňové zatížení, vícekrát jsem četla 23,1 ale Pilařová, snad odborník na daně sdělovala, že 20,25% (15%*1,35) ?
Re:pro MaMaBo superhrubá mzda?
20,25 % je daňové zatížení vypočítané z hrubé mzdy. Uváděných 23,1 % je daňové zatížení ve srovnání se současným stavem, tedy ne vypočítané z hrubé mzdy, ale z daňového základu(tj. hrubá mzdy snížená o pojištění placené zaměstnancem). Srovnáváme tedy dnešní 15 % daň spočítanou z dnešního základu daně, nově vyjde daň 23,14 % z téhož základu, ale jen 20,25 % hrubé mzdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 8. 2007 22:01
Pročítala jsem celý schválený sněmovní tisk a nenašla jsem změny zákonů o pojistném na SP a ZP. Pokud se tedy nezmění princip výpočtů zmíněných odvodů, netuším, jak dojdu k superhrubé mzdě za jednoho zaměstnance, všude uváděné jako +35 % (9+26).
1. ZP ještě snad, ale není to oněch uváděných 9%, pojistné se počítá 13,5% z VZ zaměstnance, z toho 1/3 se odečte zaměstnanci a 2/3 platí zaměstnavatel - vezmu tedy ty zbývající 2/3 a přičtu je k VZ, ale
2. SP se počítá jinak, 8% se odečte zaměstnanci a pak se posčítají VZ za všechny zaměstnance a ze součtu odvede zaměstnavatel oněch 26% - jak z toho dostanu navýšení SP k VZ za každého zaměstnance zvlášť mi není jasné.
Přehlídla jsem něco v té zatím schválené verzi reformního batůžku?