Podílové spoluvlastnictví

• (neregistrovaný)

29. 8. 2007 6:49

Dobrý den, prosím o radu. Jsem podílovým spoluvlastníkem nemovistosti s podílem 1/2. Zjistil jsem, že nemovitost resp. pozemek užívá bez povolení cizí třetí osoba. Mohu ji písemně vyzvat k tomu aby opustila a vyklidila pozemek, který dle kat.map a listu vlastnictví patří z 1/2 mě. Bez toho aby se na této výzvě podílel druhý spoluvlastník.ˇčetl jsem v obč. zákoníků, že snad ano, že mohu postupovat jako jedinec proti jednání třetí osoby.
    Moc děkuji všem

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 8. 2007 7:59

právník (neregistrovaný)

Re: podílové spoluvlastnictví
      Spoluvlastník může dát společnou věc nebo její část do nájmu třetí osobě bez souhlasu ostatních spoluvlastníků - možná, že k tomu došlo - doporučuji zeptat se ostatních spoluvlastníků. Pokud třetí osoba užívá věc neoprávněně, může proti ní postupovat (ve smyslu vyklizení pozemku) i jen spoluvlastník, ovšem společný postup všech spoluvlastníků předmětné věci je vhodnější (aby jste se až u soudu nedozvěděl o nájmu). Pouhý souhlas s užíváním nestačí, musí to mít nějako formu (nájem, výpůjčka, věcné břemeno).

• 29. 8. 2007 8:35

Karel (neregistrovaný)

Moc děkuji.Momentálně s druhým spoluvlastníkem moc nevycházíme a je to tak, že on se nechce v ničem moc angažovat.Nemovitost je na vesnici.Každopádně žádná smlouva ani nic jiného neexistuje.Třetí osoba užívá náš pozemek ke skladování
      již několik let,jsem nový spoluvlastník 1/2 pozemku a chci tuto záležitost řešit. Mám ho vyzvat k vyklizení, popřípadě ať prokáže že pozemek, který užívá je jeho? Pokud nebude reagovat mohu podat stížnost na obecní úřad??

• 30. 8. 2007 13:10

právník (neregistrovaný)

Ano, vyzvěte ho (nejlépe oba spoluvlastníci), dejte mu rozumnou (jazykem úředním "přiměřenou", t.j. reálnou) lhůtu k vyklizení, můžete i pohrozit požadavkem za náhradu škody. Nevyhoví-li, obraťte se na obecní úřad, ale také na advokáta a na soud.

• 30. 8. 2007 14:20

Karel (neregistrovaný)

Velice Vám děkuji, vyzvu ho doporučeným dopisem realná lhůta se mi zdá 1 měsíc.Ještě bych Vás rád požádal o jednu radu.Na tomto pozemku si postavil zděný přístřešek, který se podle map nachází 50 cm na mém pozemku, mohu ho vyzvat k odstranění stavby z mého pozemku? A pokud se tak nestane obrátit se na stavební úřad se stížností?Nemá s námi ani s prarodiči kteří pozemek vlastnili žádnou smlouvu ani povolení a domnívám se že stavba tu je na "černo", protože i kdyby byla na ohlášku musel by někdo z naší rodiny se stavbou písemně souhlasit že, ano.Moc Vám děkuji

• 31. 8. 2007 8:44

právník (neregistrovaný)

Pokud někdo postavil stavbu zčásti na Vašem pozemku, vyzvěte ho k buď k narovnání vztahu (nájem části pozemku, prodej), nebo k odstranění stavby. Jedná-li se o nepovolenou stavbu (pozor na to, kdy - za platnosti kterého Stavebního zákona - byla postavena), vyzvěte ho k jejímu odstranění a samozřejmě si můžete splnit svou občanskou povinnost (a prásknout ho na Stavebním úřadu). Uvědomte si ovšem, že na Stavebním úřadu hrají "občas" větší roli různé "motivační prostředky", než zákon, právo, předpisy či zdravý rozum....

• 31. 8. 2007 9:40

Karel (neregistrovaný)

Stavba byla postavena asi před 16- ti lety a asi před 8 lety tuto stavbu zastřešil.Prý se souhlasem mého prarodiče jestli písemným opravdu netuším(to byl pozemek ještě jeho),ale děda je už 15 let po smrti dnes jsou spoluvlastníci již vnoučata a s "roztahováním na našem pozemku a arogantním chováním souseda" nesouhlasíme máme s kusem pozemku jiné záměry.Děkuji moc za rady

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).