1 auto pro 3 živnostníky

• (neregistrovaný)

29. 8. 2007 10:32

Manžel spolu se dvěma kamarády provozují živnost, každý na sebe, ale pracují spolu. Vedou DE. Teď si budou společně kupovat auto a řeší, jak to udělat spravedlivě. Nejdřív mysleli, že ho vůbec nedají do podnikání a budou si psát cesťáky každý na své auto. Byla by ale škoda, aby si nikdo z nich neuplatňoval odpisy.
    Napadá vás způsob, jak udělá spravedlivé rozdělení výhod? Kdyby si ho dal jeden do účetnictví, jakým způsobem to vykompenzovat ostatním?
    Nebo mají založit VOS? To ale asi nestihnou, auto budou kupovat každým dnem.
    Díky za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 8. 2007 11:20

lada (neregistrovaný)

Re: 1 auto pro 3 živnostníky
      Nejvýhodnější je sepsat smlouvu o sdružení. Sdružení nemá právní subjektivitu, ale příjmy i výdaje se rozdělují rovným dílem, tím by mohli mezi sebou rozdělovat výdaje za pohonné hmoty, ...

• 29. 8. 2007 13:25

MM (neregistrovaný)

To ovšem neřeší problém odpisů, odepisovat může jen vlastník.
      Pokud si auto koupí do společného vlastnictví, zadělávají si na malér:)) Stejně by se hádali. A zakládat sdružení je sebevražedné - 99% se rozpadá a řežou si krky.........mám bohaté zkušenosti z praxe:))

• 29. 8. 2007 19:54

Martina (neregistrovaný)

Snažila jsem se něco o sdružení najít a jestli to dobře chápu, sepíše se smlouva, sdružení vede jedno účetnictví, mají společný bankovní účet a na konci roku si rozdělí zisk, který si zdaní každý živnostník zvlášť. Tím pádem by se snad i ty odpisy rozdělovaly, ne? Nebo to chápu špatně?
      Znamená to, že za sdružení se nepodává daňové přiznání k dani z příjmů? A DPH se řeší jak? Díky.
      Vždycky je těžký se dohodnout, když jde o větší peníze. Proto jsme mysleli, že by bylo lepší, aby auto vlastnili dohromady než aby byl jeden osočován z výhod.

• 29. 8. 2007 21:35

MM (neregistrovaný)

ale
      >>>>škoda, aby si nikdo z nich neuplatňoval odpisy.
      >>>>Napadá vás způsob, jak udělá spravedlivé rozdělení
      >>>>výhod? Kdyby si ho dal jeden do účetnictví, jakým
      >>>>způsobem to vykompenzovat ostatním?
      >>>>Nebo mají založit VOS? To ale asi nestihnou, auto
      >>>>budou kupovat každým dnem.
      >>>>Díky za rady.
      >>>
      >>>Nejvýhodnější je sepsat smlouvu o sdružení. Sdružení
      >>>nemá právní subjektivitu, ale příjmy i výdaje se
      >>>rozdělují rovným dílem, tím by mohli mezi sebou
      >>>rozdělovat
      >>>výdaje za pohonné hmoty, ...
      >>*************
      >>To ovšem neřeší problém odpisů, odepisovat může jen
      >>vlastník.
      >>Pokud si auto koupí do společného vlastnictví,
      >>zadělávají si na malér:)) Stejně by se hádali. A
      >>zakládat
      >>sdružení je sebevražedné - 99% se rozpadá a řežou si
      >>krky.........mám bohaté zkušenosti z praxe:))
      >
      >
      >Snažila jsem se něco o sdružení najít a jestli to
      >dobře chápu, sepíše se smlouva, sdružení vede jedno
      >účetnictví, mají společný bankovní účet a na konci roku si
      >rozdělí zisk, který si zdaní každý živnostník zvlášť.
      >Tím pádem by se snad i ty odpisy rozdělovaly, ne? Nebo
      >to chápu špatně?
      >Znamená to, že za sdružení se nepodává daňové přiznání
      >k dani z příjmů? A DPH se řeší jak? Díky.
      >Vždycky je těžký se dohodnout, když jde o větší
      >peníze. Proto jsme mysleli, že by bylo lepší, aby auto
      >vlastnili dohromady než aby byl jeden osočován z výhod.
      Víte, sdružení je komplikovaná záležitost a čím více účastníků, tím hůř.Účastníci sdružení si nerozdělují zisk, ale rozdělují si příjmy a výdaje ve smluvené výši.Sdružení nemá právní subjektivitu, takže sdružení nemůže nic vlastnit. Vždycky konkrétní majetek vlastní konkrétní vlastník, který může majetek poskytnout pro potřeby sdružení.Je to opravdu komplikované a pokud nemáte nějaké předchozí zkušenosti, ( a rozhodnete se sdružení opravdu založit) svěřte raději vedení DE nějakému zkušenému účetnímu. To nemyslím nijak ve zlém, opravdu.

• 29. 8. 2007 22:18

Martina (neregistrovaný)

Jojo, máte pravdu, jsem nezkušená účetní a ještě k tomu na MD, takže úplně blbá. :O)
      Účastníci by byli 3. Ještě to proberu s bratrancem, ten je taky účastníkem sdružení živnostníků a už několik let úspěšně.
      Zatím to asi dopadne tak, že auto koupí jeden z nich (nejspíš manžel), dá ho do podnikání a pak se uvidí. Platit budou auto všichni, ani jeden na celé auto prostě nemá. Doteď to zvládali v pohodě každý na sebe. Ale tohle už je docela velká částka... Nějak se to snad vyvrbí, každopádně dík. Diskutuji tady poprvé, ale vypadá to, že ne naposled. Spousta otázek a hlava prázdná... :O)

• 29. 8. 2007 22:31

MM (neregistrovaný)

Martino, proč byste musela být úplně blbá?? :)) Mám dceru také na mateřské a nějak extra blbá mi nepřijde:))
      Ale vážně, doufám, že jsem vás nějak neurazila, to fakt nebyl můj záměr. Jen jsem chtěla říct, že sdružení je zvěrstvo a jsem ráda, že se v průběhu zhruba deseti let všechna sdružení, která jsem kdy účtovala, rozpadla.
      Hezký večer.

• 29. 8. 2007 22:54

Martina (neregistrovaný)

Nebojte neurazila. To byla trochu nadsázka. Já osobně mám pocit, že mi mateřská začíná prospívat, začínám znovu postupně pracovat, vzdělávám se, prostě je to fajn. DE vedu jen manželovi, ze školy toho v hlavě už moc nezbylo a taky se vše mění... Ale beru to jako výzvu, i to je jeden z důvodů, proč to chci vést manželovi sama - abych nezakrněla.
      Určitě se ještě v diskuzích potkáme, budu se ptát jako divá. :O))
      Taky přeju hezký večer.

• 29. 8. 2007 23:35

MM (neregistrovaný)

Držím vám palce:)) Mějte se i s miminem fajn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).