Re: Nemocenská a nástup na mateřskou
Určitě musíte vypátrat, co je s uschopenkou, toto se musí dořešit. Druhá věc je, zda jí vůbec na mateřské dávky vznikl nárok (zda splní 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před porodem). A pokud ano, tak zjistit, jak to bylo s jejím nástupem na mateřskou, zda jí vůbec lékař vypsal formulář. Nemocenská by v tom případě musela být ukončená nejpozději 6 týdnů před předpokládaným porodem a v té době by musela mít nástup na MD.
Na vyplacení nemocenské jste přece měla doklad - ten lístek na peníze. Takže pokud jí skutečně nemocenská náležela (z příjmů DOPČ bylo odváděno pojištění), chybu jste neudělala. Teď zbývá dořešit co je s uschopněním.
Děkuji, já jsem si nebyla jistá, když ten lístek na peníze není ke konci měsíce, ale ono to je vlastně jedno. Předpokládala jsem, že k tomuto datu jí skončila nemocenská a ono to tak vlastně ani nemusí být. Je to tak, že to je její povinnost nám dát ten formulář od doktora, pokud nějaký dostala a chce dostávat mateřské dávky? Každopádně se s ní zkusím radši domluvit sama, mám podezření, jestli není náhodou pořád na nemocenské a jen nám nedodala lístky na peníze. Ten její vedoucí v tom asi taky nemá jasno, ona tam pracovala jen jeden měsíc a nekomunikují spolu.
lístek na peníze máte od zaměstnankyně podepsaný?
bez podpisu byste neměla proplácet
pokud jste předpokládala, že jí skončila prac. neschopnost, tak by musela donést ukončení pracovní neschopnosti (ten také musí na 2.str. podepsat)
vyzvěte jí, aby vše dala do pořádku - pokud chce dostávat PPM (pokud splňuje podmínky), tak musí doložit tiskopis od lékaře
Děkuji, dám na to pozor. Lístek na peníze byl podepsaný. Co by se třeba stalo, kdyby s námi nekomunikovala,, nedonesla ukončení prac. neschopnosti vůbec? To ji můžu odhlásit ze SP a ZP, že prostě nemá žádnou odměnu? A i kdyby na mateřskou nárok neměla, tak ji asi budu muset nějak vést v evidenci, že je na mateřské?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 8. 2007 11:32
Dobrý den, mám takový zapeklitý problém. Máme zaměstnankyni na DPČ, která byla dlouhodobě v PN (rizikové těhotenství) a pak údajně přešla na mateřskou. Já to nevěděla (ani jsem nevěděla, že je těhotná), naposledy jsem od ní dostala lístek na peníze k 27.6.2007. Vyplatila jsem jí nemocenskou za červen (nevím, jestli správně, když 27.6. není konec měsíce a nemám ukončení nemocenské), ukončení PN (neschopenka s červeným pruhem) ani „Žádost o příspěvek v mateřství“ nedonesla). Přišla jsem na to tak, že nemá odměnu za červenec, tak jsem ji chtěla odhlásit a kontaktovala jsem jejího vedoucího, jestli je jen měsíc bez odměny anebo mi zapomněl poslat ukončení dohody. A on mi řekl toto, žádné papíry sama od sebe však nepřinesla. Je povinnost té paní dodat nám „Žádost o příspěvek v mateřství“? Neudělala jsem chybu, když jsem vyplatila za červen nemocenskou? Jak byste řešili podobnou situaci? Já ji už chtěla odhlásit ze ZP a SP. Předem moc děkuji za odpověď.