Hlavní navigace

Cestovné na faktuře-DPH

  • (neregistrovaný)

    29. 8. 2007 20:34

    Dobrý den. Měla bych dotaz zda by mi mohl někdo poradit, jestli je dobře když fyzická osoba, která vystavuje fakturu za stavební práce (např.oprava střešního pláště na bytovém objektu) připočítává DPH 5% a poslední řádek na faktuře je cestovné (např. 22 km x 12,- Kč/km) s DPH 19%. Když to shrnu dotaz zní: jsou správně dvě sazby na faktuře nebo má být vše v 5%(i cestovné)??? Předem děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 8. 2007 21:07

      an (neregistrovaný)

      Re: cestovné na faktuře-DPH
      Pokud jsou předmětem smlouvy stavební práce, pak cestovné je součástí ceny za stavební práce a nelze ji fakturovat samostatně a samostatně zdaňovat jinou sazbou DPH.

    • 29. 8. 2007 21:11

      kvitek (neregistrovaný)

      Re: cestovné na faktuře-DPH
      Aha, rozumím. A situace, kdy jede řemeslník na "havárii" nebo lokální opravu např. na základě objednávky bytového družstva??

    • 30. 8. 2007 10:49

      an (neregistrovaný)

      Re: cestovné na faktuře-DPH
      Cestovné řemeslníka bude vždy součástí ceny za službu. Samostatně by bylo možno např. fakturovat dopravu, pokud by byla smlouva samostatně na stavební nebo jiné práce a jiná smlouva na přepravu věci. Pak samozřejmě přeprava bude fakturována samostatně s 19 % DPH a např. stavební práce na rodinném domě se sazbou 5 % DPH. Pokud by ale byla pouze objednávka na stavební práce, pak jsou tyto práce vč. přepravy materiálu fakturovány s 5 % DPH.
      Ve Vašem případě zřejmě mělo být cestovné součástí ceny za stavební práce a zdaněno 5 % sazbou DPH. To, že bude cestovné uvedeno na FA samostatně, není na závadu, ale sazba je jednotná pro celou fakturaci. Vždy musí být postupováno v souladu se smluvními podmínkami. Upozorňuji ale, že pokud vám již plátce vystavil FA s 19 % sazbou DPH (a nelze již FA vyměnit), nelze již opravu sazby daně provést. Zhotovitel odvede 19 % a vy si budete z PFA nárokovat na vstupu za cestovné rovněž 19 %.

    • 30. 8. 2007 11:34

      kvitek (neregistrovaný)

      Re: cestovné na faktuře-DPH
      Děkuji vám mnohokrát za informace a za váš čas.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).