Re: prodlužená MD
Jedna věc délka pobírání mateřských dávek a druhá věc je délka mateřské dovolené. Pokud jste osamělá (tzn. žijete v domácnosti sama s dítětem), pak to zaměstnavateli prohlásíte čestným prohlášením a na základě toho budete mít mateřské dávky vypláceny v délce 37 týdnů. Mateřská dovolená je ale název volna u zaměstnavatele a podle Zákoníku práce trvá pouze 28 týdnů (tady zákony nejsou bohužel v souladu). Takže od těch 28 týdnů dále už nejste na mateřské dovolené a po vybrání všech mateřských dávek už zaměstnavatel není povinen Vám umožnit čerpání řádné dovolené (protože o ni vlastně nežádáte ihned po skončení mateřské dovolené). A pokud Vám ji povolí vybrat, pak její krácení závisí na tom, od kdy jste byla na mateřské a co jste dělala předtím v tom roce.
To nejde, protože nemůžete čerpat řádnou dovolenou a zároveň pobírat mateřské dávky. Můžete požádat až po skončení pobírání mateřských dávek, ale pokud on bude trvat na zákonném znění....
Zkuste zajít za odpovědným pracovníkem vašeho zaměstnavatele a sdělte mu, že se chcete domluvit na nástupu dovolené po skončení MD před nástupem na RD tak, aby vám nebyl krácen nárok D za RD podle ustanovení ZP. Uvidíte, jaký nástup vám povolí a zda vám nebude dovolenou krátit.
No, to je právě to. Byla jsem nadřízená mzdovky (a věci mimo její stereotyp jsem řešila sama), teď je tam holčina, která mzdy předtím nikdy nedělala a bojují. Tak jim to chci usnadnit, ale stejně jsem jako na začátku s tím, že po prodlouženém vyplácení MD se prostě dovolená krátí - podle ZP (i když jsem už zaslechla i názor, že to jedna mzdovka nekrátí).
Podle zákoníku mě napadá postup: u zaměstnavatele MD 28 týdnů, pak rodičovská (po 17. týdnech rodičovské nástup na ŘD-pokrácenou o 1/12, pořád na rodičovské až do.....
Podle sociálky: prodloužená MD 37 týdnů, pak rodičovská.
Ale je to jakési divné.
Je to divné právě proto, že se zákony mezi sebou perou. Názor sociálky není správný. MD je mateřská dovolená a to je název volna u zaměstnavatele. A ten je podle zákoníku práce možný pouze 28 týdnů. Těch 37 týdnů je doba, kdy má určitém případě žena nárok na mateřské dávky, ale po 28 týdnu už nejde o mateřskou dovolenou. Z toho plyne, že poté už jde o rodičovskou dovolenou, akorát že po její část ještě pobírá mateřské dávky.
Podle mého názoru, když bude zaměstnavatel trvat na znění zákona, nemusí jí vyčerpání řádné dovolené po skončení pobírání mateřských dávek povolit vůbec, protože na ni nebude nastupovat bezprostředně po mateřské dovolené (což ani nemůže). V tom případě by ji mohla čerpat až po skončení rodičovské. A pokud jí vyčerpání dovolí, pak se bude krátit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 8. 2007 16:56
Pokud mám nárok na prodlouženou MD (osamělá matka), tak si o dovolenou žádám až po ukončení této MD a bude se mi krátit, je to tak, prosím? Kdybych měla jen 28 týdnů, tak se nekrátí.
Stačí ohlásit zaměstnavateli (nad 25 zaměstnanců) jen čestným prohlášením, že žiju sama a už nic se nemusí dokládat. Na sociálce mi řekli, že je to nezajímá, pokud jsem byla zaměstnána u zaměstnavatele nad 25 lidí, že si to musí kontrolovat on.
Děkuji