Re: jde měsíční sleva na manželku?
No hlavně proto, že § 35ba neřeší výpočet měsíční zálohy na daň, ale výpočet daně (daňové přiznání nebo roční zúčtování záloh). Výpočet záloh řeší § 35d, ve kterém je uvedeno, že poplatník může při výpočtu zálohy na daň uplatnit nárok na snížení daně podle § 35ba odst. 1 písm. a), c) až f) a na daňové zvýhodnění. Jak vidíte je zde právě vynecháno písm. b), které právě upravuje slevu na manželku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 8. 2007 20:02
Prosím o radu, dohadujeme se s manželem, zda jde uplatnit ve výplatě měsíční sleva na manželku (dle par. 35ba asi teoreticky asi ano, ale jak to je ve skutečnosti?
Já tvrdím, že se odečítá jen na poplatíka a dítě a na manželku až při ročním vyúčtování s tím, že se dodá prohlášení, že manželka nemá za ten celý rok příslušné příjmy, to by přece ty účetní museli od zaměstnanců chtít každý měsíc nové a nové potvrzení. Díky moc za radu, fakt jsem prohledala diskuzi a na tohle jsem nenarazila.