Odpis pohledávky v DE

• (neregistrovaný)

31. 8. 2007 10:12

Máme pohledávku vůči s.r.o. ve výši 100000,- Kč z roku 2005.
    Společnost jsme zažalovali a byl nám vydán platební rozkaz. Stejně nezaplatili ani korunu. V OR jsme objevili, že proti společnosti je vedeno několik exekucí, a jsou tam nějaké změny co se týká
    majitelů a jednatelů. Společnost nemá žádný majetek. Nyní stojíme
    před rozhodnutím jestli se máme obrátit na exekuční úřad co se týká vymáhání (ale spíš jen budeme my platit náklady) a nebo
    odepsat pohledávku jako nedobytnou. Nejsem si jistá postupem a ani zda ji můžeme odepsat a doložit výpisem z OR o vedených exekucí proti společnosti. Poraďte mi jak můžu postupovat.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 8. 2007 17:08

LeaX (neregistrovaný)

Re: Odpis pohledávky v DE
      Tady Vám výpis z OR o cizí exekuci moc nepomůže. Když odepíšete, je třeba dodanit (to asi není lákavé?). Soudní vymáhání je v tomto případě asi další vyhazování peněz. Nezbývá než počkat na konkurs (přihlásit se a čekat na rozvrh), resp. na výmaz o OR - pak se dá odepsat bez vlivu na ZD.

• 3. 9. 2007 13:53

Martina (neregistrovaný)

Re: Odpis - pro Leax
      Mockrát děkuji za odpověď. Mám jenom jeden dotaz. Dodanit můžu
      v tomto roce nebo dát dodatečné přiznání za rok 2005?

• 3. 9. 2007 16:03

LeaX (neregistrovaný)

A proč chcete pořád zdaňovat? Jen ji nechte v evidenci, tam většinou nevadí. Když už bude potřeba zdanit, tak až bude nižší sazba daně. Nebo jste ve ztrátě a potřebujete "vylepšit" hospodaření?
      Ještě existuje i jiná, na výpočet náročnější varianta, ne vždy použitelná, a to nedodaňovat celou pohledávku, ale jen výdaje (náklady) na ni vynaložené. Musí však být nezpochybnitelně uděláno.

• 7. 9. 2007 13:21

Martina (neregistrovaný)

Děkujiza odpověď, musím Vám říct po podstatné co jsem opomněla. Pomáhám s účtem dědovi a ten chce pro zdravotní stav
      skončit s podnikáním (prostě ukončit živnost) a tohle jediné zbývá
      dořešit. Nezlobte se na mě, měla jsem to hned napsat v úvodu.

• 7. 9. 2007 13:33

LeaX (neregistrovaný)

To je podstatná informace, ovšem nic to nemění na daňových důsledcích dodanění v roce, kdy se rozhodnete odepsat tuto pohledávku. Každopádně neodepisujte před ukončením nebo přerušením podnikání, ale nechte to jako operaci upravující základ daně dle § 23/8 ZDP, abyste z toho nemuseli ještě odvádět SP a ZP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).