Re: Učetní odpis = daňovým odpisům
Daňové odpisy nelze měnit. Účetní odpisy jsou stanoveny odpisovým plánem. Stanovení odpisového plánu a směrnice pro účetní odepisování je v kompetenci účetní jednotky. Pokud bude auditorka u auditované společnosti trvat na odlišných účetních a daňových odpisech, pak musíte vydat dodatek ke směrnici a změnit odpisové plány. Ale já bych u již odepisovaného mějetku nic neměnila. Dodatek ke směrnici by se měl týkat až nově pořízeného odepisovaného majetku. Je to pouze můj názor.
Ale pokud bude auditorka trvat i na změně účetních odpisů u již odepisovaného majetku, pak se s tím budete muset jaksi vyrovnat.
Re: Učetní odpis = daňovým odpisům
Obecně není žádný důvod, proč by mohly a měly být daňové odpisy stejné jako účetní. Daňové odpisy sledují jediný cíl- stanovení a ovlivnění daní. Účetní odpisy mají sledovat skutečnou životnost majetku a aktiv obecně. To může znamenat, že jedna firma bude odepisovat manipulační vozíky pět let, jiná jenom tři, poněvadž tyto budou pracovat v těžším provozu a nevydrží tolik. To je zásadní rozdíl mezi daňovým a účetním pohledem.
Postup následující: stanovíte doby odepisování majetku podle nejlepšího odhadu a podmínek, počítáte rozdíl. Ten naúčtujete do nákladů jako změnu metody a budete pokračovat podle nového odpisového plánu. Daňové odpisy budeou nedotčeny ( až do příští změny zákona:-)).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 9. 2007 15:43
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na Váš názor. Naše auditorka nám nedoporučuje používat účetní odpisy = daňovým. Bohužel náš klient již delší dobu odepisuje tímto způsobem. Chci se tedy zeptat, jakým způsobem máme postupovat.
Klient přeci musí dokončit již započaté odpisování u daného majetku, nelze přece změnit účetní metodu na základě nedoporučení naší auditorky. Myslím si to správně?
Děkuji Vám za Váš názor.
Petra