Učetní odpis = daňovým odpisům

• (neregistrovaný)

1. 9. 2007 15:43

Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat na Váš názor. Naše auditorka nám nedoporučuje používat účetní odpisy = daňovým. Bohužel náš klient již delší dobu odepisuje tímto způsobem. Chci se tedy zeptat, jakým způsobem máme postupovat.
    Klient přeci musí dokončit již započaté odpisování u daného majetku, nelze přece změnit účetní metodu na základě nedoporučení naší auditorky. Myslím si to správně?
    Děkuji Vám za Váš názor.
    Petra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 9. 2007 15:34

an (neregistrovaný)

Re: Učetní odpis = daňovým odpisům
      Daňové odpisy nelze měnit. Účetní odpisy jsou stanoveny odpisovým plánem. Stanovení odpisového plánu a směrnice pro účetní odepisování je v kompetenci účetní jednotky. Pokud bude auditorka u auditované společnosti trvat na odlišných účetních a daňových odpisech, pak musíte vydat dodatek ke směrnici a změnit odpisové plány. Ale já bych u již odepisovaného mějetku nic neměnila. Dodatek ke směrnici by se měl týkat až nově pořízeného odepisovaného majetku. Je to pouze můj názor.
      Ale pokud bude auditorka trvat i na změně účetních odpisů u již odepisovaného majetku, pak se s tím budete muset jaksi vyrovnat.

• 9. 9. 2007 22:47

Vlada (neregistrovaný)

Re: Učetní odpis = daňovým odpisům
      Obecně není žádný důvod, proč by mohly a měly být daňové odpisy stejné jako účetní. Daňové odpisy sledují jediný cíl- stanovení a ovlivnění daní. Účetní odpisy mají sledovat skutečnou životnost majetku a aktiv obecně. To může znamenat, že jedna firma bude odepisovat manipulační vozíky pět let, jiná jenom tři, poněvadž tyto budou pracovat v těžším provozu a nevydrží tolik. To je zásadní rozdíl mezi daňovým a účetním pohledem.
      Postup následující: stanovíte doby odepisování majetku podle nejlepšího odhadu a podmínek, počítáte rozdíl. Ten naúčtujete do nákladů jako změnu metody a budete pokračovat podle nového odpisového plánu. Daňové odpisy budeou nedotčeny ( až do příští změny zákona:-)).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).