Re: Nárok na proplacení dovolené
Doba mateřské dovolené se bere z hlediska určování nároku na řádnou dovolenou jako doba odpracovaná (jako byste byla pracovala). Takže mateřská (která Vám ještě běží) plus těch 30 dní = více než 60 prac. dní. Vzniká Vám tedy nárok na celoroční výměru, která se ale musí pokrátit, pokud jste před mateřskou v letošním roce promarodila 100 a více směn. Pokud ne, krátit se nebude. Řádná dovolená se neproplácí, ale můžete ji si vyčerpat a to tak, že o její čerpání zažádáte ještě před koncem mateřské tak, aby bez přetržky navazovala na mateřskou, vyčerpáte vypočítaný počet dní řádné dovolené a pak teprve požádáte o rodičovskou dovolenou tak, aby navazovala na řádnou dovolenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 9. 2007 11:06
Mám nárok na proplacení dovolené,když nemám odpracovaných 60 dní.23.6.2007 jsem nastoupila na MD,predtím jsem byla na nemocenské.Od ledna mám odpracováno asi 30 dní. Zda mám nárok na proplacení dovolené a popřípadě na kolik dní.Děkuji za odpověď.Alena