Re: neproplacené hodiny
Odevzdáváte nějaký výkaz práce či docházky, kde je uvedeno kolik hodin jste v daném měsíci odpracovala? Pokud ne, budete mu to těžko dokazovat. Pokud odevzdáváte výkaz, zaměstnavatel Vám přesčasy musí zaplatit do 3 měsíců, kdy ám na proplacení vznikl nárok. Zažádejte si třeba písemně a nechte si to od něj potvrdit, snad to pomůže.
Jak nám radili na školení: ne každá přítomnost v práci je odpracovaná doba. Máte od zaměstnavatele potvrzenou odevzdanou práci nebo odpracované hodiny?
Ještě jednou se omlouvám paní Jiřce, to dole jsem byla opravdu já J jen jsem zapomněla zmáčknou na velké J.Spíš mě udivuje, ale vlastně ani ne, že na moji radu odpověděla "tak takto v žádném případě" ,ale v jiném příspěvku tuto možnost připouští.To jsem ráda, že nedělám až takové nezákonnosti.
Nojo, ale tam šlo o něco jiného. Tam v tom předešlém případu nebyly přesčasy překročeny, dokonce tam myslím nevznikly přesčasy žádné, protože ten pracovník měl zkrácený úvazek. Tam šlo pouze o placení odpracovaných hodin a k tomu směřovala má reakce "takto v žádném případě". Přesněji jsem tedy měla napsat: tak v tomto případě takto v žádném případě. A je to úplně jasný, ne? :-)
Asi jsem fakt natvrdlá.
Plat- odpr. 20 hodin jiné práce (záskok) vyplacena místo odpr. hodin odměna-špatně(zvedne se neoprávněněně průměr)
Mzda -odpr. 20 hod.přesčas - vyplacena místo odprac.hodin odměna - lze to (sice se taky zvedne průměr, ale někdy to jinak dělat nejde).Já prostě nevidím rozdíl.Dokonce bych viděla ten větší průměr u mzdy -práce + příplatek za přesčas, kdežto u platu pouze práce bez příplatku za práci přesčas.
Já jsem ten spodní příspěvek pochopila takto:
Úvazek má na 20 h týdně (4 h denně), tj. při 20 pracovních dnech
= 80 hodin. Na hodinu má třeba 80 Kč. Odpracuje o 20 h více, tj. celkem 100 h. Mzda bude 100 h x 80 Kč = 8000 Kč. Těch 20 h nejsou přesčasy, přesčasový příplatek tedy nenáleží. V evidenci odpracovaných hodin se mně objeví 100 h a v evidenci korun, ze kterých se bude počítat průměr bude 8000 Kč. Vy jste psala, že byste mu zaplatila 80 h x 80 Kč = 6400 Kč. A dále byste dala odměnu 1600 Kč (20 h x 80 Kč). V evidenci odpracovaných hodin se Vám objeví jen těch 80 h a v evidenci korun 8000 Kč. A tím dojde k většímu průměru, než by byl v prvním případě.
A přesčasovými hodinami by byly až ty hodiny, které by překročily 160 odpracovaných hodin.
Druhý příklad: úvazek plný, při 20 dnech odpracováno 200 h, což je o 40 více (a tak je to třeba každý měsíc a náhradní volno není čas vybrat). Jenže on může mít jen 8 h týdně, což dělá 32 h přesčasů. Těch 8 h je tam navíc a oficiálně se nesmí objevit. Takže je potřeba vypočítat mzdu jakoby odpracoval 192 h a těch 8 h (práce plus přesčasový příplatek) se mu dá jako odměna.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 9. 2007 16:12
Dobrý den prosím o radu. Náš zaměstnavatel nám do výplatních pásků nepíše všechny odpracované hodiny. Jak se bránit. Šidí nás a my nevíme co s tím. Díky moc za odpověď. Hana