Re: Zálohy v obratu pro DPH
Zapoměla jsem napsat, že se jedná o daňovou evidenci. Navíc jsem nyní mluvila s pracovníkem FÚ, který mi sdělil, že do obratu se záloha počítá dnem přijetí na účet nebo dnem přijetí hotovosti a ne až dnem vyúčtování. Tak teď jsem z toho pěkně zmatená. Prosím, nevíte kde vyčtu - nějaký pokyn MF - jak to s těmi zálohami je ???
Zatím díky Jitka
Jitko, to co Vám poradili na Finančním úřadě je správně. Pokud vystavíte zalohový list a ten je Vám odběratelem zaplacen buď na účet a nebo v hotovosti jste povinna vystavit k této přijaté záloze daňový doklad se dnem přijetí platby (u záloh se nepoužívá datum zdanitelného plnění, ale datum přijetí platby). Takže do obratu k přiznání k DPH vám to jde v den přijetí platby.
Dovolím si nesouhlasit s pracovníkem z FÚ.
Přečtěte si § 21 odst. 3:
§ 21 Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat daň při dodání zboží, poskytnutí služby a převodu nemovitosti
(3) Při dodání zboží včetně převodu nemovitostí a při poskytování služeb, které uskutečňují osoby, které v souladu s příslušnými předpisy nevedou účetnictví, vzniká povinnost přiznat daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění.
Citace z odborné literatury (Verlag)
Do obratu se zahrnují tyto příjmy:
Příjmy za uskutečněná plnění. V této souvislosti je nutné upozornit na skutečnost, že novelou zákona č. 235/2004 Sb. účinnou k 1. 1. 2005 došlo ke změně v § 21 odst. 3 ZDPH, ze kterého vyplývá, že přijatá platba u osob, které nevedou účetnictví, není zdanitelným plněním. Za této situace je správci daně prezentován výklad, že na rozdíl od zákona platného do 31. 12. 2004 se od 1. 1. 2005 do obratu nezahrnují přijaté platby před uskutečněním zdanitelného plnění, a to až do okamžiku skutečného poskytnutí plnění.
Ano, toto vychází z § 6/2 ZDPH:
"Obratem se pro účely tohoto zákona rozumí ..... příjmy za uskutečněná plnění, s výjimkou plnění, která jsou osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně, u ostatních osob."
Zákon rozlišuje pojem den uskutečnění zdanitelného plnění a den přijetí platby. To, že zákon neřeší jak konkrétně zálohu započíst do obratu, je druhá záležitost.
No, vrtalo mi to hlavou a zeptala jsem se ještě jednou - jiného pracovníka - potvrdil mi, že přijatá záloha se do obratu započtě až v momentu uskutečnění dodávky. Zálohu mám v DE jen jednu , tak to nebude problém přepočítat. Děkuji všem za názory a pomoc. Jitka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 9. 2007 7:33
Prosím o radu, kdy se započítávají zálohy do obratu pro DPH, k datu přijetí nebo k datu vyúčtování. Děkuji Jitka