Chybná faktura-květen 2007

• (neregistrovaný)

6. 9. 2007 13:30

Dobrý den,
    chci se zeptat, v květnu kolegyně chybně zaúčtovala fakturu přijatou, místo faktury v měně EUR zaúčtovala fakturu v CZK, přišlo se na to až v září.
    Mám teď problém, potřebuju to opravit a fakturu v EUR zaúčtovat, ale protože faktura je tuzemská, musím se trefit kursem na základ a DPH.
    A ještě jedna věc, náklady za 2.Q jsou již uzavřené.
    Můžu zadat fakturu do srpna s kursem května ??
    Děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 9. 2007 14:39

Zuzik (neregistrovaný)

Re: Chybná faktura-květen 2007
      Pokud je to faktura tuzemská, tak na ní měl být uveden ZD a DPH v KĆ a podle tohoto jste měli uplatnit odpočet daně! Neovlivnilo by to ani DPH a ani náklad. Pak byste nic neopravovali, jen u sebe byste opravili měnu na EUR. Zuzik

• 6. 9. 2007 14:53

VV (neregistrovaný)

Pokud je přijatá tuzemská fa v cizí měně, musí být vyčíslena i v Kč. V takových případech nepřepočítáváme, ale účtujeme v Kč, jak je uvedeno na fa(kurzem dodavatele). Není mi zcela jasný Váš postup.

• 6. 9. 2007 14:55

NP (neregistrovaný)

Dobrý den,
      já tu fakturu v eurech nemám vůvbec v účetnictví, mám jí tam v českých korunách, ale v hodnotě EUR, tzn., faktura zněla na 1 000,00 EUR, ale v účetnictví mám 1 000,00 CZK, tudíž mám v účetnictví míň a ještě v jiné měně.
      Mohu tedy použít v srpnu kurs květnový při zadávání faktury v cizí měně ??
      Děkuji ještě jednou za radu.

• 6. 9. 2007 16:39

Zuzik (neregistrovaný)

nebudu zkoumat podrobnosti, protože to bychom zde mohli být do zítřka, takže jednoduše :
      jelikož asi nemůžete zpětně opravit fa ve 2.Q., tak ji asi budete muset teď vystornovat nějakým vnitřním dokladem ( zaúčtování ) a pak zaúčtovat fakturu ve správné výši a musíte ji zaúčtovat přesně tak, jak Vám ji vystavil dodavatel, tzn. přesně těmi částkami, které on uvedl v Kč na faktuře. Nemůžete si přece uplatnit jinou částku než on odvedl.
      Pokud Vám dodavatel neuvedl čásku ZD a DPH v Kč, pak porušil ust. našeho zákona o DPH a Vy si musíte vyžádat od něj nový daň.doklad, na kterém to takto bude uvedeno. Zuzik

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).