Re: Výpočet náhrady mzdy za dovolenou ??
Myslela jsem to tak, že se vypočítá průměrný výdělek pro toto čtvrtletí (tedy pro 3Q), samozřejmě z 2.čtvrtletí. Doufám, že mi rozumíte..
V srpnu se vychází z průměru za II. Q, jestliže v tom čtvrtletí odpracoval aspoň 21 dnů. Kdyby ne, použije se průměr pravděpodobný.
Jestliže červen odpracoval celý (měl 21 dnů), tak by mu vycházel docela výhodný průměr na dovolenou čerpanou v srpnu (srpen má 23).
Ano odpracoval celých 21 dní a spočítala jsem si, že by to bylo pro něj výhodné. Volala jsem mzdové a ta mi sdělila, že ten průměr se nepočítá, protože neměl žádnou odměnu ale stále stejnou hrubou mzdu. Tak tedy nevím, kde je chyba, zda u mně, že jí nechápu nebo u ní, že neví, jak se počítají mzdy..
zákon je v této chvíli na vaší straně :) zákoník práce § 222
(1) Zaměstnanci přísluší za dobu čerpání dovolené náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku, takže zaměstnanec, pokud v červnu odpracoval 21 dnů a vy říkáte, že odpracoval a v červenci čerpal dovolenou, tuto musí mít placenou průměrem ať má měsíční mzdu nebo časovou. V případě měsíční mzdy a svátku, tam se výklady liší, ale v případě čerpání dovolené je to jasné - průměrem.
tady nejde o to, jestli ho obrala nebo neobrala o pár korun - tady jde o princip počítání mezd
co má dotyčný na pásce za srpen?
A) má vykázaných 5 dnů dovolené průměrem + 18 dnů odpracovaných
B) nebo 23 dnů odpracovaných?
B) je nesmysl a pokud to takto je placené, tak mzdy nepočítala mzdová účetní! (to se nás musím zastat, protože mzdová účetní by takovýhle nesmysl nemohla nikdy stvořit!)
Na pásce je odpracovaných 23 dní, dovolená průměrem počítaná není. Navíc dovolená je přeškrtnutá ručně a o pět dní ponížená.
Zaměstnanec nastoupil 1.6.07 za 16.000,- hrubého, v červnu odpracoval celých 21 dní. Můžete mi prosím říct, jak to mělo být správně spočítáno?
děkuji
>>>
>>>>Děkuji všem za reakce, nechci ochudit zaměstnance, i
>>>>když je to jen "pár" korun, ale pro někoho to může
>>>>být
>>>>hodně :-) Pokusím se to mzdové vysvětlit a pokud si
>>>>bude stát na svém, začneme řešit, zda si mzdy
>>>>nebudeme
>>>>dělat samy..
>>>
>>>tady nejde o to, jestli ho obrala nebo neobrala o pár
>>>korun - tady jde o princip počítání mezd
>>>co má dotyčný na pásce za srpen?
>>>A) má vykázaných 5 dnů dovolené průměrem + 18 dnů
>>>odpracovaných
>>>B) nebo 23 dnů odpracovaných?
>>>B) je nesmysl a pokud to takto je placené, tak mzdy
>>>nepočítala mzdová účetní! (to se nás musím zastat,
>>>protože mzdová účetní by takovýhle nesmysl nemohla
>>>nikdy
>>>stvořit!)
>>
>>Na pásce je odpracovaných 23 dní, dovolená průměrem
>>počítaná není. Navíc dovolená je přeškrtnutá ručně a
>>o
>>pět dní ponížená.
>>Zaměstnanec nastoupil 1.6.07 za 16.000,- hrubého, v
>>červnu odpracoval celých 21 dní. Můžete mi prosím
>>říct,
>>jak to mělo být správně spočítáno?
>>děkuji
>
>Průměr z II.Q = 16000 : 168 = 95,24
>Srpen 16000 : 184 x 144 = 12522 mzda
>8 x 5 x 95,24 = 3810 náhrada mzdy za dovolenou
>
>Hrubá 16332,-
Bohužel platíme, a není to poprvé.. Něco jsme potřebovali spočítat a tvrdila že to nelze, ale pak mi tu někdo poradil a šlo to..
Zkusím s ní promluvit a pokud si bude stát na svém, budu to řešit se zaměstnavatelem, v nejhorším případě o zrušení takovéto nekvalitní služby. Mzdových si za jejich práci velice vážím, ale pokud nedokáže správně poradit, tak to není ta pravá mzdová..
Děkuji za odpovědi a všem přeji hezký víkend :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 9. 2007 12:22
Dobrý den, chtěla bych vás požádat o pomoc při výpočtu náhrady mzdy za dovolenou. Obdržela jsem od naší mzdové účetní výplatní pásku jednoho z našich zaměstnanců, ale nejsem si zcela jistá, zda je dobře.. Daný zaměstnanec nastoupil 1.6.07 za HM 16.000,-. Žádné odměny nebyly vypláceny. V měsíci srpnu čerpal dovolenou ve výši 5 dní. Na výpočtu se nic nezměnilo, pouze ubyly čerpané dny, je to tak správně? Neměl by se vypočítat průměrný výdělek pro 3.čtvrtletí a vycházet z toho?
Děkuji moc za vaši pomoc