Re: Rodičovský příspěvek 2008
Stávající rodičovský příspěvek ve výši 7 582 Kč měsíčně bude od ledna 2008 poskytován „vícerychlostně“,
rodiče si budou moci vybrat z následujících možností:
rychlejší čerpání – RP ve výši 11 400 Kč měsíčně bude náležet dva roky
klasické čerpání – RP ve výši 7 600 Kč bude náležet tři roky
pomalé čerpání – do 21 měsíců bude rodič pobírat 7 600 Kč, pak 3 800 Kč do 4 let dítěte.
Po ukončení peněžité pomoci v mateřství se bude muset rodič rozhodnout, zda chce rychlejší čerpání (podmínkou však je, že peněžitá pomoc v mateřství činila min. 380 Kč denně, což odpovídá předchozímu příjmu cca 16 000 Kč měsíčně), v opačném případě dostane klasické čerpání, tj. částku 7 600 Kč. Tu bude pobírat do 21 měsíců dítěte, potom se bude muset rozhodnout, zda chce klasické čerpání do 3 let nebo pomalé čerpání do 4 let. Tato rozhodnutí již budou neměnná, a to i když si třeba rodiče nechají rodičovský příspěvek převést na druhého z nich. Rodičovský příspěvek se vždy bude vztahovat k nejmladšímu dítěti v rodině.
Pokud rodič nebude mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, a bude rovnou ode dne porodu pobírat rodičovský příspěvek, bude mu poskytován ve variantě pomalého čerpání, tj. nejprve 7 600 Kč a poté 3 800 Kč.
Při péči o zdravotně postižené dítě, bude mít rodič nadále nárok na prodlouženou výměru rodičovského příspěvku až do 7 let dítěte, a rodičovský příspěvek bude poskytován ve výši klasického čerpání, tj. v částce 7600 Kč.
Rodiny, které již mají děti: pokud budou mít k 1. lednu 2008 dítě více než 3 roky, budou rodiče dostávat rodičovský příspěvek ve výši 3 800 Kč. Když bude dítě mladší než 3 roky, ale současně starší než 21 měsíců, dostanou do 3 let dítěte částku 7 600 Kč a od 3 do 4 let dítěte 3 800 Kč. U dětí mladších 21 měsíců se budou moci rozhodnout, jakou variantu čerpání zvolí.
Laďo, super, tohle je naprosto skvělý. Můžu mít ještě dotaz? Trošku jsem tu novelu studovala, ale nejsem si jistá, jestli tomu dobře rozumím.
Pokud zvolím klasické čerpání, tj. 7 600,-, ale po třech letech zjistím, že se z různých důvodů nechci vrátit a chci být rok ještě doma, tak ten rok mám bez nároku na rodič. příspěvek?
A opačná situace pokud se rozhodnu pro pomalé čerpání, ale po dvou letech budu chtít začít pracovat, tak to mám samozřejmě smůlu, že jsem si nezvolila rychlé čerpání, tudíž že za ty dva roky dostanu méně peněz, že?
vybraná možnost čerpání je již nezměnitelná a nelze uplatňovat zpětně, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku
http://www.pamservis.cz/?sekce=1&uroven=2&obsah=&cid=170750&wa=WWW07E3%20MU&uid=1863136&e=596945&odkud=ENMUP
Moc děkuju oběma za odpovědi, je mi jasné, že nelze měnit, ale co když bude následující situace:
Ve věku 21 měsíců se rozhodnu, že chci být doma 3 roky, tudíž zažádám o klasické čerpání příspěvku do věku 36 měsíců. O půl roku později jsou zápisy do MŠ, kde mi řeknou, že mi dítě od 3 let nevezmou kvůli přeplněné kapacitě, což není nereálné vzhledem k tomu, že dávají přednost tzv. "samoživitelkám-svobodným matkám" (které stejně ve skutečnosti svobodné matky nejsou, jen prostě nejsou vdané) apod.
Po dovršení 3 let já dítě nemám kam dát, tudíž s ním další rok musím zůstat doma, a to je to, na co se ptám. Ten rok po dovršení 3 let budu bez nároku na příspěvek, že?
Ivčo, s vaším dovolením se k vaší otázce ještě vrátím. Shrnu: Vy byste požádala o čerpání rodičovského příspěvku do 3 let 7600; to, že vám nedali školku, patrně nebude stát zajímat :-( a naopak ne že budete do 4 let věku dítěte bez rodič.příspěvku, ale obávám se, že budete muset vrátit poměrnou část "přečerpaného" příspěvku, protože jste nedodržela podmínku pro přidělení základní výměry(7600), o kterou jste požádala, tj. čerpání rodič.příspěvku a poté předpokládám by měl následovat nástup do zaměstnání. Suma sumárum byste dle mého názoru pak vracela rozdíl mezi základní výměrou(7600) a sníženou variantou(3800) a pak, jelikož je rozhodnutí neměnné, byste ještě navíc byla další rok bez příspěvku. Jaký na to mají názor ostatní ?
Pokud si budou moci ženy určit jakou částku budou pobírat, tak určitě každý bude chtět tu nejvyšší. A pak bude hledat cestičky, aby dostával dávky (byť se budou třeba nazývat úplně jinak) dál, když už na rodič. příspěvek mít nárok nebude a zaměstnán taky nebude. V tom jsou někteří velmi vynalézaví a ostatní se rádi přiučí....
Beto, díky za Váš názor, tohle by mne nenapadlo, zajímalo by mě, jak to vidí ostatní. Pokud někdo máte třeba jen webový odkaz na danou situaci, napište, já už se na to klidně juknu sama.
Pro xy: teď bych nepolemizovala o možnosti obcházení, ale o tom, jak to bude. Takže souhlasíte s názorem bety? Čím víc názorů, tím líp:-)
.
>>
>>Beto, díky za Váš názor, tohle by mne nenapadlo,
>>zajímalo by mě, jak to vidí ostatní. Pokud někdo máte
>>třeba
>>jen webový odkaz na danou situaci, napište, já už se
>>na to klidně juknu sama.
>>
>>Pro xy: teď bych nepolemizovala o možnosti obcházení,
>>ale o tom, jak to bude. Takže souhlasíte s názorem
>>bety? Čím víc názorů, tím líp:-)
>
>Beto, to by mě teda taky nenapadlo. Copak při
>rozhodování, jakou variantu vybrat, bude dána nějaká závazná
>podmínka, že při variantě více peněz v kratší době
>musí poté následovat nástup do zaměstnání?
Nenašla jsem nikde podmínku, že žena musí po té vybrané době začít pracovat. Tedy dle mého je to prostě tak, že do tří let dostane zaplaceno a dále je to její problém. Stejně jako kdyby přestala splňovat nárok na vyplácení rodičáku dřív, než po vybrané době, tak jí taky nedoplatí nevyčerpanou část.
nevím, prostě mě to napadlo. Je fakt, že by pak maminy musely dokládat, že nastoupily, tak je to asi blbost.Jen pro zajímavost v Národním pojištění vyšel článek,dnes ho čtu - a tam se uvádí věk ne 21 měsíců, ale 18 měsíců ! myslím, pokud zákon není definitivně schválen, jsou všechno jen dohady. S tím věkem jsem do NP napsala,uvidím,zda se jim bude chtít odpovědět.Pokud jsem vás zbytečně,Ivčo, mátla, tak mi to promiňte :( Ale jsem moc ráda za BC,alespoň si to člověk probere, takže i vám všem moc díky!!!
jo, je to hloupost,pokud se vrátím k tomu článku,pár vět: Smyslem této varianty(11.400) je umožnit rodiči brzký návrat do zaměstnání (UMOŽNIT)....Jediné,co ze strany rodičů se vyžaduje,je rozhodnout se ohledně délky čerpání příspěvku v určitých časových momentech...dalším důvodem snaha zabránit spekulativnímu jednání osob,které nedosáhnou na dávky NP nebo je mají nízké a nemají reálnou snahu či šanci být výděleč.činnými,aby čerpaly rodič.přísp. v takto vysoké výši po krátkou dobu a poté (POTÉ) prakticky automaticky čerpaly dávky pomoci v hmotné nouzi nejméně do 4 let věku nejmladš.dítěte(takže žádný nástup do zaměstnání).
Napadá někoho důvod, proč by matka měla dát přednost pomalejší variantě tj. čerpání RP do 4 let před klasickým čerpáním RP do 3 let, když vychází, že u klasické obdrží za celou dobu pobírání do 3 let více, i když 4.rok nebude pobírat RP, než při pomalejší za celou dobu pobírání RP do 4 let? Nebo se mýlím?
Třeba ta, která chce být opravdu 4 roky doma a je jí jedno, že na tom trošku prodělá. Třeba ví, že po nástupu by dostala vyhazov, třeba má problémy s umístěním dítěte, třeba plánuje, že během toho 4. roku otěhotní, tudíž se jí to bude počítat podle posledního dítěte, třeba se chce rekvalifikovat....těch variant mě napadá několik.
>>>>
>>Napadá někoho důvod, proč by matka měla dát přednost
>>pomalejší variantě tj. čerpání RP do 4 let před
>>klasickým čerpáním RP do 3 let, když vychází, že u
>>klasické
>>obdrží za celou dobu pobírání do 3 let více, i když
>>4.rok nebude pobírat RP, než při pomalejší za celou
>>dobu
>>pobírání RP do 4 let? Nebo se mýlím?
>
>Třeba ta, která chce být opravdu 4 roky doma a je jí
>jedno, že na tom trošku prodělá.
Myslím, že 4 roky může být doma i při klasické variantě, požádá o NV do 4 let věku dítěte stejně jako při pomalé dle ZP, který se myslím nezměnil.
>Třeba ví, že po
>nástupu by dostala vyhazov,
ten ale v tom případě dostane stejně i při pomalé variantě, stačí, že ji zaměstnavatel neodsouhlasí NV do 4 let a kromě toho může i při klasické variantě požádat o NV a být 4 rok doma, zde rozdíl nevidím
> třeba má problémy s umístěním
>dítěte,
tak bude doma 4 rok i při klasické variantě, též rozdíl nevidím
>třeba plánuje, že během toho 4. roku otěhotní,
>tudíž se jí to bude počítat podle posledního dítěte,
možná že by se počítalo stejně i při 4 roku bez RP na NV při klasické variantě
>třeba se chce rekvalifikovat
myslím, že se může rekvalifikovat i když bude 4 rok na NV bez RD při klasické variantě
Totéž jsem Ivě chtěla odpovědět. Pobírání rodičovského příspěvku nemá nemá na uvedené příklady vliv. Předpokládám, že i nadále si bude moci k rodičáku přivydělávat.
Pokud jsem se nesekla, vychází mně to takto:
Příklad - předpokládaný porod 30.4.08, nástup na MD 19.3.08, mateřské dávky budou pobírány do 30.9.08. Dítě se trefí a skutečně se narodí 30.4.08.
1) var. do 2 let, tj. do 30.4.2010 = 19 měs. x 11400 = 216600 Kč
2) var. do 3 let, tj. do 30.4.2011 = 31 měs. x 7600 = 235600 Kč
3) var. do 21 měs, tj. do 31.1.2010 = 16 x 7600 = 121600
pak do 4 let, tj. do 30.4.2012 = 27 x 3800 = 102600, celkem 224200 Kč.
Tedy za delší dobu vyplácení dostane méně peněz. Zbyl jediný důvod - že je jí to jedno. Nebo se bojí, že si neumí odkládat na tu dobu, kdy bude bez rodičáku a radši zvolí postupné vyplácení.
Re: Rodič.příspěvek2008_sněmovní tisk?
a o tom to je :) Můžete mě prosím navést na těch 18/21 měsíců? pavel s MH potvrzovali,že došlo ke změně, v pův.návrhu bylo 18,změna na 21 měsíců, schváleno a postoupeno dál, pavel přidal odkaz na sněm.tisk 222, část 15. čl. XXIV a ten když otevřu, je tam 18 měsíců a ne 21 ? takže odkazu pavla nerozumím ?
Ale v tom jsem bez viny.
ST 222 je několik. 222/0 původní, 222/3 změna po dohodě koalice, kam Julínek dal léky a 222 (bez lomítka), která jde do senátu (senátní tisk 106/0).
Samozřejmě jsem dával odvolávky na 222 jdoucí do senátu a Vy si zatím studujete 222/0. Nic proti tomu, ale to se pak těžko můžeme dohodnout. :-)))
Jak praví klasik: Kdo chvíli stál, již stojí opodál. :-))
Hezký den!
obdivuji Vaši práci a trpělivost s vyhledáváním,studováním - většina z Vás je možná informována víc než kdekterý poslanec
jen se obavám toho, že nakonec bude přijatá nějaká změna a bude to úplně jinak
přeji všem hezký den a nám všem, aby zákony, které schválí byly jednoznačné a nebyly prováděny ihned novely
také děkuji Pavlovi za navedení na wwwstránky
No, srovnávat se s poslancem v oblasti informací, to není moc vysoká laťka. :-))
19.9. budou změny na 99,99% schváleny v Senátu. Na schválení prezidentem je, s dostatečnou rezervou, také možno dát 99,99%.
S ohledem na nutnost schválení rozpočtu si myslím, že by to mohlo platit beze změn od 1.1.2008.
Hezký den!
omlouvám se, jestli jsem se Vás dotkla, ale jsem přesvědčená o tom, že poslanci by za plat, který mají ,měli odvádět mnohem lepší práci (a ne, že je kolikrát prováděna novela zákonů a navíc zákony na sebe ani nenavazují, některé si i protiřečí)
určitě by např. u tohoto zákona měli také zajistit, aby se nedal nějak zneužít a dát ihned jasná pravidla
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 9. 2007 16:25
Prosím o radu, jakou výši rodičovského příspěvku budu pobírat v roce 2008, pokud dítěti jsou již 3 roky.
Děkuji za radu.