Re: Přivýdělek při mateřské a při rod.př
Při mateřské dovolené (zpravidla 28 týdnů) si vydělávat nesmíte. Jinak byste přišla o nemocenské dávky. Potom při přechodu na rodičovskou dovolenou už to omezené není. Můžete si vydělat kolik chcete, tam je rodičovský příspěvek limitován pouze tím, jestli dáte dítě do nějakého zařízení (jesle, školka,.... a na jak dlouho).
Dobrý den,
já jsem vyčetla, že si žena může přivydělat i při mateřské (první půl rok). Jen musí být sepsána třeba dohoda na jiný druh práce než ze které pobírá mateřské dávky.
Ozve se ještě někdo a ujasní to? Děkuji.
pokud máte od zaměstnavatele vyplácenou peněžitou pomoc v mateřství, tak u něho v tu dobu (co ji budete pobírat)nemůžete mít příjmy (ani za jinou práci) - pokud byste pracovala v tu dobu u jiného zaměstnavatele, který by PPM nevyplácel, tak je to něco jiného
u pobírání rodič. příspěvku je to jiné - to můžete pracovat i u zaměstnavatele, od kterého jste pobírala PPM
Podívejte se na stránky cssz.cz-nejčastější dotazy-nemocenské pojištění.Na tento dotaz se odpovídá: při PPM si lze přivydělat, musí však jít o příjem z jiného pracovního vztahu, než ze kterého vznikl nárok na výpočet PPM. Jestli tomu rozumím dobře,tak by jste u svého zaměstnavatele musela mít další prac. vztah- poměr.
Řeší to i zákon 88/1968 Sb. paragraf 7 odst.1.
Peněžitá pomoc v mateřství nenáleží za období, za které náleží zaměstnanci započitatelný příjem z činnosti zakládající účast na nemocenském pojištění, ze které je pěněžitá pomoc poskytována. Takže chápu, že může být při mateřské od stejného zaměstnavatel jiný příjem.
Ano, je to tak. U téhož zaměstnavatele může být v době pobírání mateřských dávek příjem, ale pouze v jiném pracovním vztahu (např. na základě prac. poměru pobírá mateřskou, u téhož zaměstnavatele pracuje a pobírá odměnu na základě jiného pracovního poměru nebo DOPČ).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 9. 2007 13:35
Prosím o radu. Pročetla jsem předchozí diskuze a bohužel si nejsem úplně jistá, zda jsem vše pochopila správně. V únoru plánuji odejít na mateřskou...zaměstnavatel má zájem o mé služby i nadále...podepsali bychom tedy dohodu s tím, že v ní bude uvedena jiná pozice a náplň práce, kterou vykonávám nyní. Nevím ale, zda můj výdělek může být neomezený nebo je stanovena nějaká hranice? A jak bych měla postupovat při rodičovském příspěvku? Musí být podepsána nová smlouva? A jak to je s výdělkem potom? Předem mockrát děkuji!