Re: Pomoc! Povinná registrace DPH
Tak to máte průšvih. Fofrem se musíte zaregistrovat. Zpětně nelze ! Plátce budete ode dne zaregistrování, tzn. že nelze ani zpětně nic měnit ve fakturaci apod.
Zajeďte za svým správcem daně, on Vám sdělí, jaký postih Vás čeká. Můžete dostat pokutu až do výše 10% celkových příjmů nebo výnosů za zdan.plnění, které jste uskutečnil bez DPH.
Mám zkušenost, že jsem u klienta, který to taky zazdil musela vysčítat příjmy, u kterých by měl povinnost odvést DPH a také výdaje, u kterých za to inkriminované období mohl DPH uplatnit a tento rozdíl mu pak vyčíslili k úhradě. Ale každý FÚ má jiný přístup. Takže ruce na bradavky (svoje) a na FÚ !
Zuzik
Tam platí obdobně §94 odst. 2 cituji :
...jejïchž individuální obrat nepřekročí částku dle §6, ale celkový obrat těchto osob v rámci sdružení i mimo něj překročí částku dle §6...
Nehledě k tomu, že asi ve sdružení nejste, že ? Zuzik
Já jsem to pochopil, jen jsem reagoval na tu poznámku, že ve sdružení asi nejsem... tý pokutě se chci vyhnout z principu, protože mi příjde krajně nespravedlivá - mí zákazníci jsou výhradně plátci DPH a já žádné vstupy nemám, takže z hlediska DPH jsem "čistě neutrální", prostě bych veškerou DPH vyúčtovanou odběratelům odvedl FÚ, a jim by o stejnou částku klesla jejich daňová povinnost, takže jak jsem napsal - je to nula od nuly pojde, stát ani na minutu nepřišel ani o korunu...
Z hlediska DPH nikdy nebudete Vy neutrální. Vy jste měl určitou zákonnou povinnost, kterou jste nesplnil a teď holt musíte nést následek. Vy jste měl odvádět. Jestli si druhá strana uplatní DPH na vstupu nebo ne , není v tomto případě směrodatné.
Zuzik
Dovolím si nesouhlasit. Něco jiného by jistě bylo, kdybych vybíral daň od poplatníků - koncových spotřebitelů. Já jsem ale jen článek někde uprostřed řetězu a moje registrace mohla výběr daně státem nejvýše *snížit*, kdybych začal uplatňovat DPH na nakupovaných vstupech, ale nikdy zvýšit, protože spekulovat o tom, že by se odběratelé - plátci chovali ekonomicky iracionálně a odpočet z mých faktur neuplatnili, je jistě absurdní. Víte co je krásné třeba na takové Itálii a hrozné na naší (lépe řečeno německé) povaze? V Itálii je také spousta zákonných povinností, ale vždy tam lze použít nadřazené "pravidlo zdravého rozumu", to znamená, že pravidlo můžete v podstatě kdykoli porušit, pokud tím nikomu nezpůsobíte újmu. Což je konkrétně přesně tento případ. Ale je mi jasné, že na FÚ s touto argumentací pochodím velice těžko. I když si myslím, že i výše pokuty by se vždy měla odvíjet od způsobené nebo potenciální škody, která je v tomto případě nulová. Tak si to schovám pro tu případnou kontrolu...
To je věc názoru. V tomhle kocourkově je divné všechno :-)
Píšu jen to, co jsem zažila. Asi se potřebovali odpíchnout, aby věděli, kolik mají vyměřit a nezruinovali ho nebo co já vím ? Kdyby mu vyměřili podle výstupu, tak by ho to položilo. Jednalo se o maloobchod. Ale, jak říkám, přístup FÚ se může různit a nevím, zda mají stanoven nějaký interní postup pro tyto případy. Jediné, co je jisté je ta formulace ze zákona ...do 10% z příjmu či obratu...a i to je široký pojem. Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 9. 2007 16:11
Zpětnou kontrolou klouzavého průměru jsem zjistil (OSVČ), že jsem se ve II. čtvrtletí t.r. měl zaregistroval jako plátce DPH ( v únoru 2007 překročil obrat za předchozích 12 měsíců 1 mil. Kč). Co mám teď dělat? Budu se muset zpětně zaregistrovat a DPH doplatit? Mohu ji dodatečně doúčtovat odběratelům? Budu platit penále, i když všichni odběratelé jsou plátci DPH a de facto z hlediska DPH tedy "nula od nuly pojde?
Velice děkuji za každou radu...