Re: práce přesčas v SN
pokud pracuje někdo v so+ne, musí dostat příplatek za so+ne (v Zákoníku práce - § 118 - nejméně 10% průměru)
pokud je to zároveň jeho práce přesčas (dle ZP §114 - nejméně 25% průměru), takže při přesčas.hod. dostane přípl. 10%+25%
pokud si vybere za práci v so+ne náhradní volno (není přesčas), potom stejně musíte zaplatit dle ZP nejméně 10% průměru
takže, pokud MÚ tvrdí, že při práci přesčas v so+ne se nemusí platit příplatek za práci v so+ne, tak nemá pravdu
Re: práce přesčas v SN
Díky za ujištění, naše mzdová dlouhodobě omarodila a tak nás účtuje jiná a ta na mě působí dost zmateně. Extra kvůli tomu mě volala a přesvědčovala mě, že stačí zaplatit 50% přesčas a že je zbytečné dělit to na 10%SN přípl. a 40%přesčas.přípl.
Tak teď jí jdu zavolat já !!! :-):-):-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 9. 2007 14:18
Dobrý den, prosím o radu:
málokdy, ale stane se, že se práce sjedná na víkend a lidé, co ji udělají, dostávali minulý rok takový víkend proplacen jako práci přesčas tj.(ke mzdě za odprac.hodiny dostali 50% příplatek za práci přesčas).
Ze školení (o novém ZP od 1.1.2007) jsem si odnesl přesvědčení, že od 1.1.2007 musí lidé za práci v SN dostat min.10% příplatek+pokud je to práce přesčas, tak min.25%přesčas.příplatek).
Takže jsem napsal inter.směrnici: za práci v SN náleží ke mzdě za odprac.hodiny 10%příplatek za práci v SN + 40% přesčasový příplatek.
K prvnímu prac.víkendu došlo až v srpnu:-) Mzdová účetní z fy,která nám dělá mzdy, mě tvrdí, že za práci přesčas v SN stačí zaplatit přesčasový příplatek a nemusí se platit žádný příplatek za práci v SN-tj.chce po mně, aby platila interní směrnice dříve platná, kde bylo uvedeno, že za práci přesčas v SN se dostává ke mzdě 50%přesčasový příplatek.
Lidi dostanou 50%příplatek, protože je to tak dohodnuto, jde mi jen o to, aby to bylo OK, jestli má mzdovka pravdu, tak tu novou směrnici hodím do koše.
Děkuji předem.