Re: DPH v roce 2008
>Dobrý den, jsme stavební firma, většinou účtujeme
>dodavatelské práce s 5% DPH. Máme zákazníka, který chce
>dodat stavební práce
>až na začátku roku 2008, ale přitom by je měl rád
>vyúčtované
>s 5% DPH. Můžeme nyní vystavit daňový doklad na
>přijatou
>zálohu s 5% DPH a v roce 2008 vystavit daňový doklad,
>kde bysme
>případný doplatek účtovali s 9% DPH? Vedeme
>účetnictví.
Dobrý den, s tímto problémem jsem se setkal na školení, paní školitelka navrhovala v uzavřené smlouvě o díle zmínit u odstavce fakturování tzv. dílčí fakturace, kdy by se dala např. po dokončení jednoho patra nebo prostě nějaké části díla vystavit dílčí faktura. Tím by se vyhnulo zálohám a podobným věcem, které by se stejně musely nakonec vyúčtovat s novou DPH. Tak vlastně alespoň část fakturace provést s nižší DPH. Ale dílo, které se opravdu bude dělat až v 2008 se asi vyšší sazbě nevyhne.
>
>>Dobrý den, jsme stavební firma, většinou účtujeme
>>dodavatelské práce s 5% DPH. Máme zákazníka, který
>>chce
>>dodat stavební práce
>>až na začátku roku 2008, ale přitom by je měl rád
>>vyúčtované
>>s 5% DPH. Můžeme nyní vystavit daňový doklad na
>>přijatou
>>zálohu s 5% DPH a v roce 2008 vystavit daňový doklad,
>>kde bysme
>>případný doplatek účtovali s 9% DPH? Vedeme
>>účetnictví.
>
Můžete opřít o informaci MF ČR:
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-53EDF4E6-D88EE40F/cds/xsl/182_7202.html
>Dobrý den, s tímto problémem jsem se setkal na
>školení, paní školitelka navrhovala v uzavřené smlouvě o díle
>zmínit u odstavce fakturování tzv. dílčí fakturace,
>kdy by se dala např. po dokončení jednoho patra nebo
>prostě nějaké části díla vystavit dílčí faktura. Tím by
>se vyhnulo zálohám a podobným věcem, které by se stejně
>musely nakonec vyúčtovat s novou DPH. Tak vlastně
>alespoň část fakturace provést s nižší DPH. Ale dílo,
>které se opravdu bude dělat až v 2008 se asi vyšší sazbě
>nevyhne.
>>
V tom pokynu je napsáno, že se opravdu při poskytnutí zálohy tato část nechá s 5%. Jen nevím, pokud by byly práce započaty už v roce 2007, nemusí se dát do výnosů v r.2007?
Myslím, že se to dá do výnosů samo.Třeba při příležitosti změny stavu nedokončené výroby k 31.12.2007. Nebo je ve SoD sjednaná dílčí fakturace, jak je uvedeno v příspěvku výše.
Přiznání se k povinnosti odvést DPH na výstupu nemusí nutně být spojeno s účtováním o výnosech.
Pokud to bude dílčí plnění, tak to musí ve výnosech být podle data dílčího UZP.
Pokud to bude zálohou, tak by se to mělo dostat do výnosů formou dohadných položek ke dni uzávěrky.
Každopádně je dost důležité to, co je nasmlouváno - jak budou probíhat fakturace a od toho se pak bude odvíjet DPH a výnosy. Zuzik
Nevím, nevím Zuziku.
Podle mne když bude zaplacena záloha na dodávku tak jsem nic v letošním roce nedodal a tím pádem není důvod účtovat dohadnou položku a výnos z poskytnutí služby.
Naopak jak zde uváděla Zdena R. to co bylo provedeno se vyloučí z nákladů roku 2007 v podobě změny stavu nedokončené výroby = nahradí to de facto výnos z titulu dohadné položky.
>>>Může být tedy ve smlouvě datum zahájení prací např. v
>>>lednu 2008,
>>>s tím, že odběratel uhradí zálohu např. v prosinci
>>>2007?
>>
>>Podle mého názoru to tak může být.
>
>Takže se tím vyhnu výnosům v roce 2007
K výnosům v roce 2007 viz výše. Záleží na tom, jak máte nasmlouvané termíny fakturace, jestli až po dokončení díla, nebo po dokončení určité etapy výstavby, ke kontrolnímu dni, čtvrtletně..... Přijatá záloha není Vaším výnosem, pouze z ní musíte odvést DPH. Zeptejte své účetní, jak účtuje náklady. Možná rozúčtovává společnou režii (přímé náklady asi letos nevzniknou) na všechny nasmlouvané akce bez ohledu na to, zda se na nich zrovna pracuje - tam by vznikl maličký fiktivní výnos ve výši proúčtovaných nákladů.
a zákazník bude
>mít
>vyúčtované práce s 5% DPH a případný doplatek v roce
>2008 s 9% DPH.
Ano.
Takže jsem se sem konečně propracovala. Myslela jsem, že se bavíme o pracech, které začnou již letos. Proto ta moje první dopověď a částečné nedorozumnění :-)
Jestliže nějaké práce na zakázce proběhnou již letos a vy na ni dostanete letos zálohu a celkově bude vyúčtována až příší rok, pak DPH uplatníte 5% z letošní zálohy a rozdíl mezi zálohou a konečnou částkou zdaníte přístí rok, předpokládám, 9% DPH, tak jak uvádí MF.
Pak byste ale museli dát do výnosů letošního roku ty letos provedené výkony a to nejlépe dílčím plněním, tzn. vystavením faktury s DUZP alespoň na konci zdaň.období.
Pokud práce začnou až po 1.1.2008 a Vy přijmete zálohu již letos, tak u DPH postupujete jak výše uvádíme a účtujete pouze přijatou zálohu na účet přijatých záloh.
Doufám, že jsem si dobře zapamatovala, že vedete účetnictví a ne daň.evidenci-tam by to bylo úplně jinak.
Jinak vždy upozorňuji, jak velmi důležité je mít dobře uzavřenou smlouvu, protože podle ní se pak orientujeme v oblasti účetní a daňové a slouží i jako podklad pro kontroly z FÚ.
Uff...snad je to vše, děkuji za pochopení,panu Hříbalovi za lichotku a zdravím Zdenu a omlouvám se za případné pravopisné chyby a chybějící písmenka-ta jsou mojí specialitou :-)))
Hezký večer, musím makat. Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 9. 2007 16:45
Dobrý den, jsme stavební firma, většinou účtujeme dodavatelské práce s 5% DPH. Máme zákazníka, který chce dodat stavební práce
až na začátku roku 2008, ale přitom by je měl rád vyúčtované
s 5% DPH. Můžeme nyní vystavit daňový doklad na přijatou
zálohu s 5% DPH a v roce 2008 vystavit daňový doklad, kde bysme
případný doplatek účtovali s 9% DPH? Vedeme účetnictví.