Re: skupina 1a novela daň.systému
Je to jeden z mnoha nedostatků navržené novely a lze předpokládat spor.
Pokud vyjdu z obdobného, ne stejného, případu přeřazení některých nemovitostí do 6. odpisové skupiny, tak bych se přikláněl k pokračování v odpisování do 4 let. Pokud navrhovatel nedokázal v přechoďácích vyjádřit svou vůli a ti kašpárci mu to schválí, proč bych pro sebe vybíral horší variantu?
Odpovídalo by to i zásadě IN DUBIO MITIUS používané nálezech Ústavního soudu např. v IV. US 662/02.
Ale auto má většina podnikatelů a tak do konce roku předpokládám vyjasnění.
Hezký den!
v přechodných ustanoveních reformy je psáno, že os. auta pořízená do 31.12.2007 se odepisují podle starého zákona až do úplného odepsání, tedy 4 rok.pořízená v 2008 už zřejmě 5 let, ale nikde jsem to nenašla. Podle mě je opravdu možné odepisovat i nová os. auta 4 roky?
Díky za upozornění. Neměl jsem ST u ruky a tak jsem vycházel z výše uvedeného tvrzení, že to není v přechoďácích. Je tedy o jeden potenciální problém méně. Stejně by šlo o retroaktivitu a tu MF ČR již několikrát prohrálo.
Pro většinu M1 se podle ST 222 čl. II./17 postupuje v odpisování podle předpisů platných do 31.12.2007.
Prodloužení odpisů pro auta pořízená po 1.1.2008 je uvedeno v ST 222 čl. I./241 a 243.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 9. 2007 9:56
od 1.1.08 se ruší podle novely daň.systému prý skupina 1a, jak se bude tedy odepisovat os.auto? 4 nebo 5 let? a pokud bude pořízeno ještě letos? děkuji