Daň z příjmu při prodeji bytu v os.vl.??

• (neregistrovaný)

12. 9. 2007 13:07

Mám dotaz. Vlastním byt. Bydlím v něm od roku 2004, kdy byl ještě družstevní. Během roku 2005 mi byl převeden do os. vlastnictví. Chtěla byt prodat, ale například půl roku před prodejem bych měla bydliště jinde. Musela bych platit daň z příjmu, i když jsem tam bydliště měla dva roky??? Nebo to opravdu musí být až do prodeje moje bydliště??
    Děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 9. 2007 13:43

Andy (neregistrovaný)

Re: Daň z příjmu při prodeji bytu v os.v
      Důležité je vlastnictví nebo bydliště. Pokud ho vlastníte déle než 2 roky, je příjem osvobozen. Pokud ho prodáte dříve, je příjem osvobozen, pakliže jsou prostředky dále použity na bytovou potřebu, tedy úhradu nového bydlení a vy jste v něm měla trvalé bydliště předtím.

• 12. 9. 2007 13:52

Ivča1 (neregistrovaný)

Já myslím, že dotaz směřoval na trochu něco jiného. V zákoně je uvedeno, že tam musí být bydliště "nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem." A slovo bezprostředně podle mého znamená do doby prodeje.

• 12. 9. 2007 13:54

Andy (neregistrovaný)

Ano to tam sice je, ale kousek dál je, že je to osvobozeno také pokud v něm vlastník bydlel kratší dobu a použije ty prostředky na koupi nového bydlení pro sebe. Ale pakliže je ten byt ve vlastnictví 2 roky, tak je to jedno, kde má paní bydliště.

• 12. 9. 2007 14:04

Ivča1 (neregistrovaný)

Asi si nerozumíme, jen jsem chtěla poukázat na to, že dotaz nesměřoval na způsob osvobození, ale na to, jak dlouho před prodejem je nutné splňovat podmínku bydliště a vlastnictví ji nezajímá, ale možná jsem to špatně pochopila já. Jinak s Vámi samozřejmě souhlasím:-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).