Re: superhrubá mzda-odvod poj.zaměstnava
Já to chápu tak, že samozřejmě zaměstnavatel odvádět bude. Jde jen o jiný způsob výpočtu daně. Pro základ daně se sečte hrubá mzda s odvody zaměstnavatele (tedy vezme se celý mzdový náklad) a z toho se vypočítá daň a uplatní se daňové slevy (budou pochopitelně jiné, než teď).
no to já jsem si právě taky myslela, ale kolega mě mate a jelikož jsem nikdy nebyla dobrá na matiku :-( tak mě zblbnul úplně. děkuju moc, jen, pokud se ještě můžu zeptat-četla jsem, že si podnikatelé nebudou moci uplatnit zaplacené pojistné nebo jsem to pomotala?
Uvažujete správně,podnikatelé - OSVČ si opravdu nebou moci uplatnit uhrazené odvody na soc.a zdrav.poj.jako náklady.Tím si budou rovni se zaměstnanci,Ti vlastně budou platit daň z peněz,které nikdy neviděli :o))
Zaměstnanec zaplatí daň i z odvodů zaměstnavatele,takže z peněz které se mu nikdy ve výplatě nikdy nepromítnou (jsou to odvody zaměstnavatele) a aby na tom náhodou nebyli OSVČ líp,tak sice budou mít náklady se zaplacením za soc.a zdrav.pojištění,ale nebudou si je moci uplatnit do nákladů.Osobně se mi tohle vůbec nelíbí a ikdyž jsem zastánce ODS,tak tohle(zdanění superhrubé mzdy a nemožnost uplatnění odvodů u OSVČ) podle mě přehnali.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 9. 2007 11:10
dobrý den, superhrubou mzdu a spočítat čistou u zaměstnance bych svedla. Ale není mi jasný systém, to, že daň zaplatí zaměstnanec ze své hrubé+navýšenou o odvody SP a ZP zaměstnavatele znamená to, že zaměstnavatel nebude odvádět ZP a SP ? Kolega se mi to snaží tak vysvětlit a já to prostě nechápu.Je to tak ? omlouvám se za trapnej dotaz :-(