Re: OSVČ a výpočet mateřské
Ve Vašem případě je hlavně důležité, jaké si budete platit nemocenské pojištění. Musíte být 2 roky před porodem účastna nejméně 270 dní nemocenského pojištění. Nevím jestli to ještě jde, ale já jsem byla v podobné situaci a 20 prosince jsem si poslala zálohu na sociální a nemoc. pojištění 50 tis. Kč a oni mi je po podání přehledu vrátili a mateřskou mi dali tu nejvyšší možnou. Ale je to skoro 4 roky zpátky, tak nevím jestli to ještě jde. Nevíte někdo???
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 9. 2007 11:47
Pokud budu pracovat na živnostenský list od nového roku 2008
(předpokládám tu novou 15%daň) a budu vydělávat cca 20 000 měsíčně a platit si nejnižší zdravotní a sociální, tak z čeho se mi vypočítává případná mateřská? a kolik bude její výše? Předpokládám roční období než k nástupu na mateřskou dojde, například.
Vím, že jako zaměstnanci se mi to vypočítává z příjmu za poslední rok nebo poslední zaměstnání, ale u OSVČ?
Vůbec se v těchto věcech nevyznám a proto bych ráda požádala o radu.
Děkuji