Re: Konec rodičovské dovolené
dobrý den v zákoně je bohužel napsáno že i ústní oznámení stačí :-(
Tady bych opravdu uplatnila to, za co budu jistě bezvýhradnými zastánkyněmi matek pranýřována. Bylo-li to jen po telefonu (zákon nic neříká, že to stačí) potom bych zaměstnankyni oznámila, že telefonem žádala rodičovskou dovolenou např. do 30.8.2007 a tudíž dne 1.9.2007 měla nastoupit do zaměstnání. Neučinila tak, můžete hodnotit jako porušení pracovní kázně. Ovšem řekla bych, že jsem ochotna se dohodnout, že skončíte pracovní poměr dohodou (vyberete si pro vás výhodné datum). Pokud bude trochu soudná, přistoupí na to (na výplatu rodičovského příspěvku to nebude mít vliv), pokud ne - můžete dát výpověď protože nekoná práci a písemně si nepožádala o prodloužení rodičovské dovolené. Je to dost kostrbaté, ale myslím, že v tomto případě by měla sama vědět, že nejen zaměstnavatel, ale i zaměstnanec by měl být trochu soudný.
Nevím, možná budou mít jiní názor odlišný, nevím. V každém případě žádost o rodičovskou dovolenou musí být písemný. A ještě - do toho telefonu vám řekla do kdy bude čerpat rodičovskou ?
Zkuste ještě znovu o radu p. Jiřku. Zdravím a přeji ať to vyjde, ať se rozumně domluvíte.
Pokud v červenci 2004 nastoupila na mateřskou, tzn., že někdy koncem srpna nebo začátkem září byly dítěti 3 roky. Nejdéle den po 3. narozeninách měla nastoupit zpět do zaměstnání. Pokud nenastoupila, tak dostává neomluvenou absenci. To, že Vám něco oznámila telefonem, vůbec nic neznamená. Je to tvrzení proti tvrzení. Pokud chtěla neplacené volno, tak o něj měla písemně požádat. Vy byste ale nebyla povinna jí ho povolit a trvat na nástupu do zaměstnání. Takto Vám vzniká škoda (ona den po 3. narozeninách nenastoupila),protože byste jí měla vykazovat neoml. absenci - platba ZP. Tudíž jí můžete dát výpověď za hrubé porušení kázně - bez odstupného a navíc po ni žádat peníze za vzniklou škodu. Nebo se můžete domluvit na ukončení PP k určitému dni, také bez odstupného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 9. 2007 11:47
Dobrý den, mohli byste mi prosím poradit? Jsem FO, maloobchod. V roce 2001 jsem přijala na HPP prodavačku, asi měsíc na to oznámila, že je těhotná a čeká dvojčata. Nastoupila MD, pak RD, znovu otěhotněla, další MD nastoupila 16.7.2004. Je to můj jediný (a po této zkušenosti i poslední :-)) zaměstnanec. Takže od roku 2001 posílám přehledy, chodím na kontroly SP, píšu ELDZ a čekám.. Mezitím jsem zrušila obchod a přestože podnikám dál, tak zaměstnance nepotřebuji. Co teď? Nemám nic proti ženám, ani těhotným, ale vyplatit teď v podstatě "za nic" třeba odstupné, se mi, přiznám, nechce ani trochu... Zatím se neozvala..