Re: podpis na faktuře
Žádný zákon nenařizuje, aby faktury byly podepsané dodavatelem - jakkoliv :-)
Něco jiného je zpracování přijatých účetních dokladů ve firmě, tam se přidávají podpisy toho, kdo je zodpovědný za zaúčtování atd. Teoreticky nějaká firma může mít v interní směrnici, že podpis nemůže být černý, ale nevím, proč by to dělala.
PS: Když vám někdo zase něco bude tvrdit, tak se ho zeptejte, podle jakého zákona to je. Pokud nedokáže uvést paragraf, tak to zařaďte do kategorie JPP, tj. "jedna paní povídala" :-))
Jedná se fakturu(daňový doklad), který jsem já vystavila a podepsala. No a paní mně upomíná o novou.Nechci se s nikým dohadovat, ale samotnou mě to zajímalo, protože jsem to hledala i v účetních standartech a nic takového tam nebylo. A navíc se teď posílají faktury elektronicky bez podpisu i razítka a prý je to OK. Tak jsem se chtěla nechat poučit. Jinak děkuji za odpověď a přeju hezký víkend. :-)
Kecám, ve standardech nic takového není, ale v ÚZ účetnictví podnikatelů.
V současné době není žádný zákonný právní předpis, který by upravoval náležitosti faktury. Místo faktury je daňový doklad, jehož předepsané náležitosti upravuje §28 zákona č. 235/91 Sb.. o dani z přidané hodnoty, v platném znění. Podpis ani razítko dodavatele tam uvedeno není. Pro účely účetnictví je účetním dokladem každá písemnost (tedy i faktura), která obsahuje náležitosti dle §11 odst.1 zákona č. 563/91 Sb. o účetnictví. Tyto náležitosti jsou taxativní - tzn. že nelze vyžadovat náležitosti jiné.
Faktura byla institutem dodavatelsko-odběratelských vztahů, které upravoval hospodářský zákoník č. 109/1990 Sb. Byl zrušen zákonem č. 513/1991 Sb.,obchodní zákoník. Tím byly zrušeny fakturační předpisy a v současné době není toto výslovně upraveno, protože to podléhá režimu smluv - místo faktury máme daňový doklad. Faktura/fakturace není nikde právním řádem definována, ALE V PRAXI SE UPLATŇUJE.Faktura sama o sobě není účetním dokladem, jde o podklad k účetnímu dokladu.Pro odběratele není podle účetních předpisů rozhodující podpis ani razítko dodavatele na došlé faktuře, ale podpisový záznam (podpis) osoby odběratele odpovědné za účetní případ a podpisový záznam (podpis) osoby odběratele odpovědné za zaúčtování účetního případu.
To jen pro úplnost. Razítko a podpis dodavatele na faktuře opravu být nemusí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 9. 2007 13:49
je prosím Vás pravda, že faktura nesmí být podepsaná černou propiskou. děkuji za odpověď