Re: Neuplatněná sleva ČID
Zpětně bych to nedělala.
§ 38 k, odst.1, říká:
K předloženým dokladům přihlédne plátce daně počínaje kalendářním měsícem následujícím po měsíci, v němž budou tyto skutečnosti plátci daně prokázány, nejdříve však počínaje kalendářním měsícem, na jehož počátku byly skutečnosti rozhodné pro uznání slevy.
Pokud je to skvělý zaměstnanec a nechcete ho připravit o pár korunek, tak mu poraďte, ať na konci roku nežádá o roční zúčtování daně u zaměstnavatele, ale ať si sám podá daňové přiznání a vy mu vystavte potvrzení o příjmech. Tam si bude moci dát odčitatelnou položku ČID podle skutečnosti od měsíce, kdy ho ČID uznali.
Máte asi pravdu, ale já myslela, že zaměstnavatel to může (i při ročním zúčtování) uznat až od měsíce následujícího po předložení pracovní rekomandace. Jak to obhájí, když v zákoně je skutečně takto napsáno. Mám strach, aby z toho paní mzdová účetní neměla problém. Tak si podá daňové přiznání sám a tam má nárok za každý celý měsíc částečné invalidity si tuto odčitatelnou položku uplatnit. Bohužel je to jen můj názor. Já se přímo mzdovým účetnictvím nezabývám, beru to jen ze svých dosavadních zkušeností.
Zúčtování se dělá i proto, aby zaměstnanec mohl uplatnit všechny slevy, které z jakéhokoli důvodu neuplatňoval v průběhu roku. Takže tento zaměstnanec musí dodat potvrzení, od kterého měsíce skutečně důchod pobíral a v zúčtování se pak uplatní sleva za tolik měsíců, kolik mu skutečně náleželo. Jen připomínám, že nestačí předložit potvrzení o přiznání důchodu, ale potvrzení o tom, že důchod skutečně pobírá (vystaví jeho sociálka) a toto potvrzení pak dokládá každoročně čerstvé vždy do 15. 2.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
17. 9. 2007 9:25
Zaměstnanec, který je od 15.3.07 uznán ČID a osobou se zdrav. postižením mi až k dnešnímu dni doručil pracovní rekomandaci o této skutečnosti. Slevu jsem mu samozřejmě neuznávala!
Zajímalo, zda mu ji mohu dodatečně uplatnit a pokud ano, tak jestli v příští výplatě nebo až na konci roku?
Děkuji