Rozdíl mezi živnostmi "poradce" a "lektor"

• (neregistrovaný)

2. 2. 2011 16:46

Dobrý den,
    chci jako OSVČ vykonávat poradenskou a konzulační činnot a působit jako lektor.
    Z tohoto hlediska mě zajímají tyto živnosti :

60. Poradenská a konzultační činnost, zpracování odborných studií a posudků

72. Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti

Momentálně mám ŽL na tu první. Mohu v tomto případě působit také jako lektor (školit) a to nejen jako externí lektor nějaké vzdělávací firmy, ale i sama nabízet školení a vydávat potvrzení o jejich absolvování?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2011 17:15

P2010 (neregistrovaný)

S podobnym dotazem jsem nekdy v roce 2008 jsem prisel na ZU a jakmile bylo ve vete slovo "lektor", musel jsem si zridit ZL na cinnost kterou uvadite pod cislem 72. A to i presto, ze "lektorstvi" bylo jen obcasne a tykalo se oboru, ktery provozuji jako hlavni cinnost a ze ktereho mam i nejvetsi cast prijmu.

Dnes se obecne tvrdi, ze jakmile mate ZL na jednu volnou zivnost, plati to na vsechny ostatni volne zivnosti. Osobne si myslim ze to neni pravda, ale nikdo vam v tehle zemi neda jednoznacnou odpoved. Pokutu vsak ano  >:(

• 3. 2. 2011 8:42

Rop

V tomto případě je jednoznačná odpověď.

Mezi sankcemi v živnostenském zákoně není žádná sankce za to, že vykonáváte činnost v jiném oboru v rámci živnosti volné než který máte. Současně však ještě upozorním, že změna oborů v rámci živnosti volné je zdarma.

Takže máte dvě možnosti:
      1. Podnikat v rámci volné živnosti i v oboru, který nemáte zapsaný a být v klidu, protože Vás nikdo nemůže sankcionovat.
      2. Dojít si na ŽÚ a vyškrtat několik kolonek.

Já mám v rámci volné živnosti všech 80 oborů a když něco potřebuji udělat tak to alespoň pak neřeším :-)

• 5. 2. 2011 18:36

strix (neregistrovaný)

:)Děkuji!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).