Re: dobrovolná záloha na daň z příjmu -
Zaplatit dopředu můžete, proč ne :-)
Ale u daně se vám to nevyplatí, protože platba daně ani zálohy na daň není daňově uznatelným výdajem. To si raději ty peníze dejte na nějaký termínovaný účet, ať vám do března něco vydělají a ať vás nesvádějí k útratě na běžném účtu ;-)
Něco jiného je u soc. a zdr.poj., tam se vyplatí zaplatit před koncem roku, protože je to daňový výdaj. Ale domluvte se se sociálkou, oni totiž často vracejí "neoprávněné" platby. Vysvětlete jim, proč jim to posíláte= že máte velké příjmy atd.
A pokuste se pojišťovnám nacpat tolik peněz, kolik si budou ochotné vzít. Až budete příští rok pojistné doplácet, tak už si ho díky reformě nebudete moci uplatnit jako daňově uznatelný výdaj (předpokládám, že vedete DE).
Vedu DE. Volal jsem OSSZ a ZP. Řekli mi, že zálohy mohu zvednout, není prý problém (nevracejí to).
Ten doplatek v příštím roce mi také vrtá v hlavě. Myslíte, že se reforma bude vztahovat na doplatek r. 2007?? Mě to nepřipadá logické. Vždyť se to pojistné vztahuje k roku 2007. No ale tady možné všechno. Zatím děkuji
No jo, ale jak se bude postupovat u zaměstnanců u výplat za prosinec 2007, které jsou vypláceny až v lednu 2008 a odvody se také posílají v lednu. Výpočet mzdy ještě bez ohledu na reformu a přitom OSVČ si už výdaj na SP a ZP neuplatní? To bude ale zaměstnavatel tedy OSVČ znevýhodněn oproti zaměstnanci.
Radši to nebudu pitvat a počkám až co z našich chlebodárců v závěru vypadne. Díky a hezký den (ikdyž v Praze leje jako z konve)
Nápodobně. Na Jižňáku přestalo lejt a už jen prší:-))
U pojistného, které platíte za zaměstnance, nebude problém. Daňově uznatelným výdajem bude - kopíruji:
1.V § 24 odst. 2 písmeno f) zní:
„f)pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti a pojistné na všeobecné zdravotní pojištění hrazené zaměstnavatelem podle zvláštních právních předpisů21).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 9. 2007 11:18
Prosím poraďte. Až dosud jsem neplatil žádné zálohy na daň z příjmu. Letos se mi však zvýšily příjmy a vypadá to dost hrozivě. Je možné dobrovolně zaplatit v prosinci zálohu na daň z příjmu abych neměl v březnu tak velký nedoplatek? Nebo to nelze. Musím to hlásit na FÚ nebo jak mám postupovat.
Zároveň stejný dotaz na SP a ZP, zatím platím pouze min.částky, mohu je zvýšit alespoň za poslední tři měsíce v roce??
Díky za radu a hezký den.