Re: Operativní leasing
Pravdu má váš šéf, nesmíte si plést operativní leasing s finančním leasingem. Operativní leasing je v podstatě normální pronájem, kdy auto zůstává majetkem pronajímatele a nedochází k následnému odkupu tohoto vozidla nájemcem. Takže (s vyjímkou případů, kdy je potřeba dodržet cena obvyklá) je teoreticky možnost si auto pronajmout za jakoukoli čátku na jakoukoli dobu bez omezení.
Re: Operativní leasing
*** I majetek, který máte v nájmu, můžete pak koupit - tady problém není (jen zohlednit §24/5). V dotazu máte ale uvedeno "operatívní leasing", což je běžný nájem - a pro uznání nákladů běžného nájmu platí výše uvedený § a není tam omezení, které uvádíte Vy. Takže pro uznání nájemného do nákladů musí být jasné, zda je smlouva o operatívním nebo finančním leasingu. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
17. 9. 2007 19:16
Šéf mi tvrdí, že když vezmeme osobní auto na operativní leasing, můžeme si dát do nákladů jakoukoliv částku a za jakoukoliv dobu. Já mu tvrdím, že si zase dáme do nákladů za osobní auto jen do 1,5 mil Kč a určitě tam musí býto dodržena doba alespoň tří let.
Mám pravdu nebo má pravdu šéf fyzická osoba.
Kde najdu nějaké argumenty.
Děkuji