Re: Daň z převodu nemovitosti i z hypoté
*** Existuje totiž i nepeněžní příjem, který podléhá dani z příjmů. Vaším nepeněžním příjmem bylo to, že někdo za Vás hradí dluh. Být Vámi, zašla bych s tím za daňovým poradcem, jestli podle Vámi předložených dokladů nenajde nějaké řešení, jak se z toho dostat ***
Re: Daň z převodu nemovitosti i z hypoté
Je mi divné, že by ve znaleckém posudku byla hodnota nemovitosti snížena o částku hypotéky. To je podle mne chyba toho znalce, pokud to takto udělal. Jinak by totiž jasně byl vidět rozdíl mezi cenou sjednanou a cenou zjištěnou a nemohlo by k tomu dojít.
Jinak má pravdu bdm, převzatá hypotéka je pro vás příjem, sice nepeněžní, nicméně zdanitelný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
18. 9. 2007 9:24
Dobrý den všem, potřebuji radu zkušenějších: prodali jsme byt a to tak, že kupující přebral naši hypotéku a druhou polovinu ceny nám zaplatil hotově. My jsme daň zaplatili z této sumy peněz, i znalecký posudek uvedl cenu sníženou o výši dluhu(hypotéky). Nyní finanční úřad po letech vymáhá daň za převedenou hypotéku. Slyšela jsem, že existují precedenty na tento postup -tzn.že nelze uvalit daň na částku, která není příjmem. Neznáte někdo prosím podobný případ?
(nejde o malou sumu, FÚ se navíc ozval po téměř 3 letech a tudíž si připočítává i neuvěřitelné penále...:-( Děkuji mockrát za radu! Jana C.