Re: Doplácení zdrav.poj. za nemoc
Je-li zaměstnanec nemocný např. od 3.KD měsíce (v pondělí) uznán práce neschopným a je nemocen nepřetržitě do konce tohoto kal.měs., musí být zaměstnavatelem odvedeno pojistné z poměrné části minim. VZ za první 2 kal. dny. Obdobný postup se uplatní i v případě, kdy je zaměstnanec nemocen nepřetřžitě od 1. dne kal. měs. např. do 29.dne (pátek), je uschopněn od soboty 30. dne v měs., přičemž měsíc má 31 KD (končí nedělí).
zaměstnanci to srazíte ve mzdě a odvedete- sám nic zaměstnanec na ZP neodvádí
Jestli to srazím zaměstnanci ve mzdě nebo si to sám zaplatí to je to samé. Spíš jsem myslela, že vůbec to ten chudák zaměstnanec musí platit když není nemocný od 1. do 31. v měsíci. Jinak jsem to našla na www.ucto2000.cz, stálé dotazy, nejčastější dotazy ke mzdám a věta nemoc po celý měsíc a zdrav. pojištění. Odpovídá nějaký chytrý pán ing. Tomáš Mašek.
Za 28.9. nedostane sice náhradu mzdy, ale dostane přece za tento den alikvotní část mzdy za jeden den, jakoby tento den odpracoval. Tzn., že budete porovnávat minimální mzdu připadající na 5 kalendářních dnů se mzdou vyplacenou za den svátku, a teprve z rozdílu počítat zdravotní pojištění, které bude zaměstnanec doplácet.
Nějak se Vás to dotklo, když píšete ANO velkými písmeny. Jste autorem článku?Musím se však omluvit, není to v konferenci na Pandoře, ale ve stálých dotazech přímo na webové stránce UCTO2000.cz. Cituji tedy
Autor: Ing. Tomáš Mašek:"Pokud byl pracovník nemocný od prvního do posledního dne v měsíci, nemá žádný výdělek ani odvody. Jestliže však neschopenka neobsahuje případný víkend na zač.nebo na konci měsíce,musí si zaměstnanec doplatit zdravotní pojištění." Dále odkazuje na par.6,9(b),10 zák. 592/92 Sb. o VZP.
Mohu Vás tedy požádat o Váš názor, nebo alespoň vysvětlení proč Vás můj dotaz tak zaujal?
Vyzkoušejte si obě varianty:
do absence zadejte N 3-30.9. a zaměstnanec doplatí XYZ,- Kč
do absence zadejte N 3-27.9 = zaměstnanec nedoplatí nic !!!
naopak bude dobírka (náhrada mzdy za 28.9.) a vy (firma)
zaplatíte ZPZ a SPZ = výše je odvislá od prům. mzdy.
Pozn. pokud se "uschopní" od 28.9. tak náhrada mzdy bude jistě vyšší než nemocenská za tři dny 28-30.9. - (minus) částka XYZ,
kterou by musel doplatit.
Nutno vyzkoušet v programu Účto = Ostatní - Trénink
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 9. 2007 10:14
Teď jsem se dočetla na konferenci ÚČTA Tichý a spol. od nichž mám program, že když je pracovník nemocen např. od 3.9. do 30.9. a ty první dva dny připadly na víkend, že si musí zaměstnanec sám zaplatit za tyto dva dny zdravotní pojištění. Myslíte, že mají pravdu?? To jsem ještě nikdy neslyšela. A zrovna takový případ mi asi nastane a navíc chce ukončit marodku 27.9. a 28.9. je svátek. Jelikož má měsíční mzdu, tak náhrada za svátek mu nepřísluší, tudíž si musí dopatit 2 dny na začátku a 3 dny na konci pracovní neschopnosti? Tak to ho asi klepne pepka. Mám jim věřit???