Re: Nárok na dovolenou
Toto už jsem četl několikrát, ale když pracovník nastoupí např. v půlce 5.měsíce a v září si chce vybrat dovolenou, tak jak mu mám spočíta kolik si může vzít. 60 směn má odpracovaných a já nevím, jestli u mě vydrří do konce roku. Mám tady v tomto zmatek a nemůže to nějak pochopit. Děkuju, vím, že se to tu pořád mele.
Dobře. Máte, předpokládám, 4 týdny dovolené.
Nastoupil třeba 15. května. Minulé zaměstnání ukončil 14. května. Takže bude mít letos nárok na 8/12. Tedy 13,5 dne.
Druhá varianta, byl do toho 14.5. na pracáku. U vás tedy odpracuje jen 7 celých měsíců, dostane 7/12, čili 11,5 dne.
Dovolenou mu můžete dát třeba hned v tom květnu, protože přečerpanou dovolenou, na kterou nevznikne nárok v případě, že by odešel nebo začal marodit, můžete srazit i bez jeho souhlasu.
Jiná věc je, že by třeba nebylo z čeho, a peníze z domova do práce na výplatu zaměstnanci moc neradi nosí.
Takže mu dáte dovolenou až v září. Víte, že i kdyby začal marodit, tak do konce roku to bude méně než 100 dnů, takže krácení z toho důvodu nebude. Víte, že kdyby dal v září výpověď, bude tam do konce listopadu, takže bude mít nárok na 10 dnů. Jediné riziko je neomluvená absence, ale už je u vás pátý měsíc, tak ho trochu znáte a víte, že to nehrozí.
Takto to zákon nestaví: může - nemůže. Podle Zákoníku práce se dovolená krátí. Myslím ale, že u soukromé firmy případné kontrole vadit nebude, když zaměstnavatel tomu zaměstnanci dovolenou nepokrátí. Kontroly provádí inspektoráty bezpečnosti práce a zaměřují se na různé věci.
Zákoník práce to řeší a to v § 363 odst. 2, kde se uvádí všechny §§, od kterých se účastníci pracovněprávních vztahů nemohou odchýlit. Mezi vyjmenovanými §§ je i § 223 odst.1, který právě určuje uvedené krácení dovolené. Tzn., že za 100 dnů nemoci se dovolená krátit musí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
18. 9. 2007 11:40
na kolik dnů dovolené má zaměstnanec pokud nastoupí během roku, třeba v půlce měsíce. a jaký je postup při výpočtu?
1)pokud nástup nenavazoval na předchozí PP
2) pokud pouze mění zaměstnání
dík