OSVČ a nemoc

• (neregistrovaný)

18. 9. 2007 17:48

Dobrý den. Když je OSVČ nemocný (4 měsíce), neplati si zálohy na nemocenské, má po tuto dobu povinnost platit zálohy jak na zdravotní, tak sociální pojištění.....je to tak? Pokud by si platil zálohy na nemocenské, tak nemá povinnost platit pouze zálohy na soc., když nemoc trvala celý měsíc. Nebo je to jinak.? Děkuji M.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 9. 2007 21:07

Janina (neregistrovaný)

Re: OSVČ a nemoc
      Pokud OSVČ pobírá nemoc.dávky po celý kalend.měsíc, nemusí platit zálohy na soc. i zdravotní.
      Pokud si OSVČ neplatí zálohy na nemocenskou,tak je to tak jak jste napsala.

• 20. 9. 2007 15:49

sarah (neregistrovaný)

A jak to prosím ta zdravotní pojišťovna zjistí, že si neplatí nemocenské pojištění na SSZ? Po mě chtěli je zkopírovat neschopenku a zálohy mi odpustili aniž by zkoumali, zda si připlácím k zálohám na sociální pojištění nemocenskou nebo nepřiplácím? Nestrašte, mě že to budu muset vracet i s penále?

• 20. 9. 2007 19:01

ZdenaR (neregistrovaný)

U záloh to možná přehlédnou, ale v přehledu o příjmech a výdajích za příslušný rok už ne, tam chtějí potvrzení od příslušné SSZ. Jestli jste nepobírala nemocenskou (z nemocenského pojištění OSVČ), tak v přehledu nekraťte minimální vyměřovací základ o měsíce, kdy jste marodila. Platí za předpokladu, že zároveň nemáte i jiný důvod ke krácení min. vyměř. základu (poživatelka důchodu, žena na RD, péče o 1 dítě do 7 let, nebo o 2 děti do 15 let ...)

• 21. 9. 2007 7:48

M. (neregistrovaný)

Děkuji moc za odpověď všem. A přeji krásný pátek. :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).