Re: Mateřská dovolená-výpověd
Pokud Vám zaměstnavatel dá výpověď pro nadbytečnost a Vy budete nadále pobírat rodičovský příspěvek, tak jste zdravotně pojištěna státem a nemusíte doplácet zdravotní pojištění (nahlásíte na své ZP). Na ÚP se můžete jít zaevidovat a můžete pobírat i podporu v nezaměstnanosti (přestože budete pobírat i rodičovský příspěvek), ale musíte počítat s tím, že tím pádem budete uchazečem o zaměstnání a musíte využít nabízených zaměstnání, pravidelně chodit na pohovory apod. Potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočtový list) dostanete od zaměstnavatele v den skončení prac. poměru a pokud nenastoupíte jinam do práce, tak na další období už zápočťák mít nebudete - nebude ho mít kdo vystavit, protože nebudete mít žádného zaměstnavatele.
Zaměstnavatel Vám ale výpověď dávat nemusí a tím pádem musíte den po 3. narozeninách dítěte nastoupit zpět do práce. Pokud by se Vám nástup nehodil a chtěla byste zůstat i nadále doma, musela byste si s ním domluvit neplacené volno, které ale on nemusí povolit. V takovém případě byste se musela dohodnout na skončení prac. poměru Vy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
18. 9. 2007 18:02
Dobrý den,
v prosinci budu doma 3 roky na MD, a chtěla bych vědět, kdyby mě zaměstnavatel dal výpověd-s tím, že by už pro mě neměl místo( mě by to vůbec nevadilo-protože je to restaurace, a do ní bych se už stejně nemohla vrátit..),tak kde bych ten poslední 4. rok měla být evidovaná?Jestli k tomu teda něco potřebuju, nebo si mě nějak automaticky veme sociálka? Vůbec právě nevím...a jak by to bylo ten 4. rok se zápočt.listem?
Děkuji moc za odpověď.
(doufám, že jste mě pochopili.:-))