Nedodané faktury a dodatečné přiznání

• (neregistrovaný)

19. 9. 2007 8:52

Dobrý den. Prosím Vás o radu:
    Kontrolou, kterou jsem si vyžádala od druhé strany, jsem zjistila, že mi nebyly dodány dvě faktury za rok 2006. Přišla jsem na to náhodou, když jsme chtěli reklamovat zboží. Jenže částka celkem je bez DPH 532759 + DPH 19% 101224,-, tudíž není zanedbatelná.
    Podám určitě dodatečné přiznání k DPH (do 3 let nárok na uplatění), ale nevím jaký průvodní dopis mám napsat.
    1)Jestli jste už někdo takto uplatňoval, můžete mi prosím napsat vzor a nebo příklad?
    2) Za rok 2006 jsme byli ve ztrátě. Musím podat dodatečné přiznání k DPP - jsme FO - daňová evidence.
    3)Myslíte, že rozpoutám kontrolu? Já jen abych se na to předem připravila :-(.

Moc děkuji, Lenka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 9. 2007 9:39

Zuzik (neregistrovaný)

Re: Nedodané faktury a dodatečné přiznán
      1. Dodatečné DP k DPH se posílá bez průvodního dopisu, tak jako řádné DP.
      2. Nemáte žádný důvod podávat dod.DP k DPFO - předpokládám, že nebyly ani zaplaceny, když jste o nich nevěděli, takže nevstoupily do výdajů. Pokud byly nějakým záhadným způsobem jejich úhrady zaúčtovány do dań. výdajů, pak dod. DP k DPFO podat musíte v případě, že si uplatníte to DPH - to Vám sníží výdaje.
      3. Kontrola přijít nemusí, není pravidlo, že po podání dodatečka přijde kontrola. Připraveni musíme ale být vždy a na vše !

Zuzik

• 19. 9. 2007 10:14

Lenka (neregistrovaný)

Děkuji Vám moc za odpovědi, jen Vás ještě prosím o toto moje upřesnění......
      Obě faktury byly uhrazeny.....:
      1)U první mám v účetnictví jen 75000,- z částky 183783,-, Zbytek byl uhrazen, ale doklad nebyl dodán. Částku 75000 mám v nákladech. Mohu fakturu k tomuto jen přiložit a zbytek dám nedaňový, abych dod. DPFO nemusela podávat?
      2)O druhé už není vůbec účtováno. Zaplacena ale opět byla.
      Navíc včetně DPH je na částku 450201,-....nepřekračujeme omezení plateb? Tuto fakturu dám opět jako nedaňovou, abych nemusela DPFO podávat?
      Moc Vám děkuji, Lenka

• 19. 9. 2007 10:56

Zuzik (neregistrovaný)

1. Pokud máte těch 75tis. ve výdajích, a chcete uplatnit DPH,pak budete muset podat i dod. DP k DPFO, protože se DPH odečítá-zúčtovává v první částečné platby závazku. V tom případě bych ale dala do výdajů i ten uhrazený zbytek - nevím, zda a v jaké výši byla ztráta- na srovnání.
      2. uplatněte DPH. Pokud nebylo v daň.výdajích, pak záleží naVás, zda kvůli snížení ZD nebo zvýšení ztráty budete podávat dod. DP k DPFO.
      Možná by stálo za úvahu z 1. nenárokovat, z 2. nárokovat DPH a nemusíte podávat dod. DP k DPFO. Samozřejmě se nebudu zabývat tím, jak je možné, že platby nebyly proúčtovány nebo byly proúčtovány a zaplaceny když k nim nebyl žádný doklad. Vím, že někteří klienti jsou neuvěřitelní bordeláři a platí ze všech možných i soukromých účtů co se dá a pak se na takovéto problémy přijde až s křížkem po funuse :-)
      Hezký den. Zuzik

• 19. 9. 2007 11:20

Lenka (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji. Je pravda o tom bordeláři, skutečně k tomu takto došlo. Jste móóóóóóc hodná a moc jste mi pomohla.
      Přeji Vám krásný den.Nashle, Lenka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).