Automobil - inventární číslo

• (neregistrovaný)

20. 9. 2007 13:24

Prosím o názor:
    Nyní máme v hmotném majetku vozidla po SPZ (SPZ = inventární číslo), ovšem to není šťastné řešení, protože SPZ se u nás docela často mění - jsme dopravní firma.
    Budeme přecházet na nový software, a vedení má přání, aby vozidla byla očíslování nějakým pořadovým číslem a toto číslo bylo zároveň inventárním. Ovšem je problém, že máme auta také na leasing, které nemáme v evidenci dlouhodobého majetku a tudíž by inventární čísla byla na přeskáčku.

Jak evidujete vozidla ve vaší firmě? Inventární číslo x SPZ x evidenční číslo pro dispečery a řidiče.

Děkuji za názory a rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 9. 2007 13:34

Jaromír (neregistrovaný)

OT - trochu odlehčení v tom únavném dni
      Já eviduji ve své firmě auta jako:
      1) auto moje
      2) auto manželčino, které ale taky platím já :-)

Snad mi to prominete, už jsem dnes kapku z práce uondán :-)))

• 20. 9. 2007 13:43

L. (neregistrovaný)

Re: OT - trochu odlehčení v tom únavném
      V pohodě.... Dvě bych evidovala asi podobně. Jenže mi máme několik desítek autobusů, stejně tak náklaďáků a ještě právě ty osobáky.
      Ale jinak bezva evidence!

• 20. 9. 2007 13:54

Zuzik (neregistrovaný)

Re: OT - trochu odlehčení v tom únavném
      Evidence vozidel ve hm.majetku dle inv.čísel, tak postupně, jak byla zakoupena, v leas. evidenci pod jinými čísly a ještě navíc je mám všechna evidována pod čísly výkonů pro účely účta, kvůli rozlišení nákladů a výnosů.
      Ve výsledku - každé auto má dvě čísla,jednu SPZ, jeden volant a jednoho řidiče :-)
      Hezký den !
      Zuzik

• 20. 9. 2007 13:54

Jaromír (neregistrovaný)

Re: Automobil - inventární číslo
      Otázka je, jestli ten nový systém umí evidovat vozidla ve více číselných řadách. Já osobně bych k tomu přistoupil nějak jednoduše, udělal si dvě či více číselných řad, třeba řadu F jako firemní, dále řadu L, jako leasovaná a případně třeba řadu S jakou soukromá (třeba vozidla zaměstnanců využívaná k služebním cestám).
      V rámci těchto řad bych pak vozidla evidoval už asi v časové řadě, tedy nejstarší firemní bych dal F0001, další F0002 a tak dále. Stejně tak i leasovaná vozidla a soukromá. Mezi řadou L a F by pak docházelo při ukončení leasingu k převodům z L na F.
      SPZ a případně čísla motoru či podobně bych pak do karet vozidel doplnil jen jako pomocnou evidenci pro identifikaci vozidla, rychlou (u SPZ) a podrobnou (u čísel motoru nebo karoserie)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).