Re: DPH - obchod a garáže přízemí bytový
Najdete na stránkách min.financí, zkuste se podívat i tady do historie, někde je tu uvedena i přesná www adresa.
Co bych dala já? To je pro mně docela těžké. Jedná se o výstavbu nového byt.domu s tím, že tyto prostory budou zkolaudovány jako čistě nebytové ? Jsou opravdu součástí toho byt.domu, staví se to současně s byt.domem?
Možná by to chtělo i posouzení FÚ, bohužel ještě neplatí novela ZDPH, kde bude možné požádat FÚ o závazné posouzení.
Byla bych pro 5%, ale myslím si, že pro toto rozhodnutí mám málo informací.
Zuzik
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-53EDF4E6-3DD65C8B/cds/xsl/182_629.html?year= to je metodický pokyn. ale je tam- sníženou sazbu nejde uplatnit při pracích spojených s výhradně nebytovými prostory bytových domů, takže bych radši dala 19%
To je právě to slovo, pro které si nejsem stále jistá : výhradně. Pokud jsem pochopila, tak se výhradně nebudou stavět jen nebytové rpostory, ale celý byt. dům s nebytovými prostory. Já osobně bych to konzultovala s FÚ.
Je to zmatek.
Zuzik
Aby to nebylo tak jednoduché, tak se rozlišují halová garážová stání, která jsou součástí společných prostor (stejně jako chodby, sušárny ...), která by snad mohla být s 5% a garážová stání, která jsou přiřazena ke konkrétním bytovým jednotkám, případně samostatné garáže - tam už půjde o výhradně nebytový prostor s 19%. Základní sazba bude možná zajímat stavebníka, snížená sazba bude zajímat FÚ a pak si vyberte. Dejte na Zuzika, je to zmatek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
20. 9. 2007 15:19
Prosím o radu, jaké bude DPH při výstavbě obchodu a garáží v přízemí bytového domu. Podmínka 1/2 podlahové plochy pro bydlení je splněna.
Děkuji .