Re: sklad - metoda A
Do nákladů to logicky dostanete, nebojte se. VNP se normálně účtují na analytiku k 132 a rozpouštějí se do nákladů (na analytiku k 504) třeba jednou měsíčně, jak si zvolíte. V podstatě spočítáte, jaký je podíl sumy VNP na sumě cen nákupních (tedy třeba 132.2/132.1 = dejme tomu 0,05) a tímto podílem pak násobíte spotřebu zboží za příslušné období a tím dostanete příslušnou část VNP do nákladů (tedy třeba 504.1*0,05 = 504.2).
Taky nezapomeňte, že příslušnou část rozpouštíte i na další "spotřebu" zboží, tedy třeba na vzorky, manka, technologické úbytky a podobně.Já si na to vyrobil tabulku v excelu a do té jednou ročně dosadím hodnoty nákupu v nákupních cenách, spotřeby zboží v nákupních cenách , hodnotu VNP celkem a tak dále a spočítá mi to za každý měsíc příslušnou hodnotu VNP k rozpuštění.
Re: sklad - metoda A
Vyřešila jsem to tak, že pořízení účtuji přes 131, kde mám analytiku 131100 cena zboží a 131200 přepravné.
Pak dám do skladu z těchto dvou účtů na 132100.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 9. 2007 16:46
Dobrý den, prosím o radu, zahr. majitel by rád viděl v raportech zvlášť náklady na pořízení zboží - konkr. dopravné, ale my dáváme veškeré náklady na pořízení zboží na 132100, jak v účetnictví, tak ve skladovém hospodářství se rovnou hodnota dopravného přičítá k hodnotě zboží. Na konci období na základě výdejek odepíšeme ze skladu 132100 na 5041000, takže zmizí do nákladů i zboží i přepravné k němu se vztahující. Nevím, zda to dokážu rozumně popsat, ale nikde není vidět, kolik korun bylo na přepravné a kolik jen na zboží. Kdybychom to dávali na rozdílné účty, tak to pak zase nedokážeme logicky odepsat do nákladů. Máte někdo nějakou radu? Moc díky.