Re: ...PRÝ JE TO SPRÁVNĚ...
hmm my máme leasingů několik - pouze na leasingu osobního automobilu mám jednu kolonku "daň.zákl.osvobozeno" s vysvětlivkou "jedná se o osvobozené plnění dle §51 odst.3) zák.o DPH" - a jde o havarijní pojištění. je to zcela zřejmé. Co máme např. vysokozdvižný vozík, kde též oni sjednávají pojištění tak to mám zahrnuté v ceně... tak nevím
Re: ...PRÝ JE TO SPRÁVNĚ...
Ostatně si myslím, že v tom ta leasingovka má pěkný guláš. Do konce roku 2004 sice se osvobození nevztahovalo na tzv. s o u v i s e j í c í činnosti, pokud byly prováděny jinými subjekty než pojišťovnami. Myslela se tím činnost likvidátorů nebo pojistných matematiků a podobně. Ovšem ZPROSTŘEDKOVÁNÍ pojišťovací činnosti bylo osvobozeno již ve STARÉM znění zákona. V novém znění se již i související činnosti uvádějí jako osvobozené bez ohledu na to, kdo je provádí, to ale z našeho pohledu není teď důležité, důležité je to, že ZPROSTŘEDKOVÁNÍ bylo osvobozeno ODJAKŽIVA !!!
Re: OT pro smíšky
Hoči, hoši. musím vás pokárat !
To se budete muset vysmívat asi tak 90% tazatelů zde, protože jsou to většinou účetní s nějakým problémem.
Já se ptávám taky. Nestydím se za to a nestydím se přiznat chybu.
Stále je co se učit.
Přeji všem hezký víkend. Zejména těm, co ho prosedí u měsíčních DPH jako já.
Pa. Zuzik
Re:Povinné ručení s DPH!!!
Tak pánové! Asi Vám ztuhne úsměv, protože je to skutečně u některých leasingovek běžná praxe (účtovat povinné ručení s DPH) protože pokud si na to povinné ručení od pojišťovny dá třeba jen korunovou marži, pak už to není zprostředkování služby!!! A nebo si to dají do celkové ceny leasingu a pak to rozúčtují do splátek a na ty Vám taky fiknou 19% DPH ani o tom nevíte.To je stejný případ jako u poštovného. Někdo ho neúčtuje s DPH (vyfakturuje přesnou sumu jakou poště zaplatil) a nebo musí přiúčtovat DPH (nechce se mu pořád přemýšlet nad tím kolik to poštovné bude asi stát, tak účtuje stále stejnou částku např. 70 kč)protože už to není zprostředkování služby. A to nejsem účetní!
nedělejte si rusutur :-)
I účetní firma jednou narazí na něco poprvé a pak získává informace, kde se dá. A tohle je imho docela dobrý zdroj.
Takže zacházejte s výsměchem opatrně - jednou se třeba i vy budete muset na něco zeptat a pak by se vám jistě nelíbilo, kdybychom všichni popadali smíchy.
Re: nedělejte si rusutur :-)
Pokud pisi smajliky - beru to jako legraci.
Jen me jako laika pobavilo, ze se jedna o ucetni firmu. Ja jako laik napr. toto znam. Neni to nic proti tazatetum, taky se zde ptam, ale proste me pobavila veta, ze nemuze sdelit jmeno leasingovky a napise ze je ucetni firma.
Pritom jmeno leasingovky zde zverejnene neni proti nicemu, protoze tato leasingovka to DPH asi uctuje vsem. V pripade zverejneni jmena teto leasingovky by se mohl ozvat nekdo, kdo take uctuje jejich leasing a mohl by sdelit svoje zkusenosti.
Jinak se vsem dotcenym jeste jednou OMLOUVAM - holt si legraci necham pro sebe, abych nekoho neiritoval.
Jáí se taky nesmál tomu, že je někdo účetní firma, nikdo nemá patent na rozum, aby uměl úplně všechno, to je jasné. Pobavila mne jen ta tajuplnost ....
No a pokud jde o to DPH, stále si neumím představit, jakým způsobem to ta leasingovka si dovolí ho účtovat nájemci. Já stále vidím jen jednu cestu a tou je zprostředkování toho pojistného nájemci, což je bez daně, pokud si v tom účtovali nějaké další služby související s pojistným, ty jsou od roku 2005 taky bez daně a nic jiného bych si od nich vyúčtovat nedal.....
... tak po víkendu koukám, že jste se hezky pobavili na můj účet....
i účetní firmy mají zaměstnance, kteří se musejí pořád učit... a kdybych chodila s každou "blbostí" za šéfem, asi by nebyl moc rád.....tak to raději zkouším (a kupodivu předtím i hledám) tady....
a budu zkoušet dál ... a pokud se to někomu nelíbí...tak ať mi prostě neodpovídá....
... tak se mějte opět u nějakého mého "chytrého" dotazu :o)))
To jste napsala moc hezky. Kde by se člověk měl už proboha jinde zeptat, než tady?!? Já se ptám taky kolikrát na věci, které někomu připadají jasné, ale na rozdíl od vás, petrolejko, si to slíznu daleko hůř :-)). Mně na mou "neznalost" dokonce zřídili web :-)). To vám nehrozí a váš dotaz byl zajímavý, tak se klidně ptejte dál :-). Jana F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
21. 9. 2007 7:29
dobrý den,
přišla mi faktura za pojištění-povinné ručení k leasingu, kde je vyčísleno 19% DPH.... ta společnost DPH odvést musí, takže my si jej můžeme nárokovat?!.....
děkuji