Re: Snížená pracovní schopnost
>Po odchodu ze zaměstnání mi byl vystaven zápočtový
>list s uvedením-má sníženou pracovní schopnost-.Při
>nástupu jsem na lék.prohlídku nebyl poslán a ani jsem žádný
>zdrav.posudek nepředložil.Je to asi schválně,aby mne
>to u nového zaměstnavatele poškodilo.Mám požádat
>toho,kdo Záp.list vystavil,na základě čeho tuto kolonku se
>sníž.prac.schopností potvrdil?Mělo by to být
>přiloženo?Je snížená prac.schopnost ofic.uznaný stav a kdo toto
>vydává,lékař.posud.komise,odborný lékař....?Ikdyž jsem
>podepsal převzetí záp.listu,mohu se proti tomu ještě
>odvolat?Během půlroční ruční manipulaci s těžkými
>břemeny,mnohdy jen s pomocí konečků prstů jsem totiž musel
>před skončením prac.poměru navštívit lékaře a nechat
>si předepsat léky.Na nemocenskou jsem ale nešel.Může
>např. jeden člověk ,byť jen popotahovat po dlažbě nebo
>na štěrku s břemenem o váze 200-300 kg a třeba jen o
>metr či dva?Bývalý zaměstnavatel asi tuší,že by se to
>mohlo proti němu obrátit a tak to takhle zařídil.
Re: Snížená pracovní schopnost
Změněná pracovní schopnost se přiznává na základě lékařského posudku (podle starého zákoníku byli tito lidé zvýhodnění tím, že zaměstnavatel měl ztížený postup při jejich propuštění. Nyní už tuto výhodu nemají). Pokud nemáte takto oficiálně přiznanou změněnou pracovní schopnost, pak výsledek prohlídky od závodního lékaře (nebo dokonce od Vašeho zvoleného lékaře) se nemůže nikde objevit. Pokud máte přiznanou změněnou pracovní schopnost, měl byste to novému zaměstnavateli oznámit a kromě toho Vaši schopnost pracovat a co můžete dělat posoudí závodní lékař při nástupní prohlídce. Zajděte za bývalým zaměst. a požádejte o přepsání potvrzení. Jinak myslím není nikde stanoveno, s jak těžkými břemeny mohou muži zacházet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 9. 2007 18:31
Po odchodu ze zaměstnání mi byl vystaven zápočtový list s uvedením-má sníženou pracovní schopnost-.Při nástupu jsem na lék.prohlídku nebyl poslán a ani jsem žádný zdrav.posudek nepředložil.Je to asi schválně,aby mne to u nového zaměstnavatele poškodilo.Mám požádat toho,kdo Záp.list vystavil,na základě čeho tuto kolonku se sníž.prac.schopností potvrdil?Mělo by to být přiloženo?Je snížená prac.schopnost ofic.uznaný stav a kdo toto vydává,lékař.posud.komise,odborný lékař....?Ikdyž jsem podepsal převzetí záp.listu,mohu se proti tomu ještě odvolat?Během půlroční ruční manipulaci s těžkými břemeny,mnohdy jen s pomocí konečků prstů jsem totiž musel před skončením prac.poměru navštívit lékaře a nechat si předepsat léky.Na nemocenskou jsem ale nešel.Může např. jeden člověk ,byť jen popotahovat po dlažbě nebo na štěrku s břemenem o váze 200-300 kg a třeba jen o metr či dva?Bývalý zaměstnavatel asi tuší,že by se to mohlo proti němu obrátit a tak to takhle zařídil.