Re: Skonto - 568 smínusem nebo 668
Dodatečně daná sleva-skonto,bonus-za odebrání např. určitého množství nebo úhradu v termínu ( nikoliv dodatečná reklamace )je vždy pro příjemce výnosem ( příjmem). Bonus neovlivňuje smluvenou cenu zboží či služby, neovlivňuje DPH, tudíž nelze účtovat ani mínusem na 504 nebo nákladový účet služeb apod.
Jedná se o smluvní dohodu a nazvěme ho pravým jménem - ostatní finanční výnos. Nikoliv položka , která snižuje náklady.
Zuzik
Leckdo ho považuje i za provozní výnos, 648, to je otázka úhlu pohledu .......... :-)
** díky za diskuzi, Zuzíku prosím jak to ale technicky provést? Když nám dodavatel vystavil dobropis? Pokud bych chtěla dodržet účtování do výnosů, musela bych tento dobropis navést jako pohledávku, tj. 311/668, pokud jej zaúčtuju jako přijatou fa, tak holt musím účtovat 568/321. Daňový výsledek je stejný, mohu tedy účtovat jako přijatou fa?
*** hmm, jsem si 100%-tně jistá, že na to nepřistoupí náš dodavatel -((, jak by jste to řešil vy ve vašem SW? V PF to podle mě jinak než mínusem 568/321 nebo 668/321 s mínusem nebo zaúčtovat ve VF 311/668 a nebo zaúčtovat v interních dokladech jako jinou pohledávku 325/668 ... omlouvám se, že tak hloupě vyptávám, ale bude se nám stávat často, tak bych to ráda měla vyřešeno akorátně -)
Jejky, nějak jsme to zamotali.
Někteří obchodní partněři to řeší tak, že ten, kdo má nárok na skonto, ten vystaví fakturu. Tím to dostane do výnosů.
Někdo má ovšem obchodní podmínky stanoveny tak, že skonto poukazuje na účet odběratele sám dodavatel na základě jakéhosi dobropisu. Tento bych já osobně zaúčtovala přes pohledávky ( přímo předpisem přes pohledávky/závazky, interním dokladem apod. co Vám umožní Váš SW) také na účet výnosů. Nikoliv tedy jako přijatou fakturu. A to vždy plusem 315/668 (648).
Zuzik
Jejky, nějak jsme to zamotali.
>
>Někteří obchodní partněři to řeší tak, že ten, kdo má
>nárok na skonto, ten vystaví fakturu. Tím to dostane
>do výnosů.
>
>Někdo má ovšem obchodní podmínky stanoveny tak, že
>skonto poukazuje na účet odběratele sám dodavatel na
>základě jakéhosi dobropisu. Tento bych já osobně
>zaúčtovala přes pohledávky ( přímo předpisem přes
>pohledávky/závazky, interním dokladem apod. co Vám umožní Váš SW)
>také na účet výnosů. Nikoliv tedy jako přijatou
>fakturu. A to vždy plusem 315/668 (648).
>Zuzik
*** -)) díky moc, omluvám se za uvedení 325/668 - jsem jakási zmatená, udělám to tak, jak říkáte, budu účtovat přes ID do výnosů. Ještě jednou díky. Veronika
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 9. 2007 22:06
Dobrý den, prosím o názor, v diskuzi jsem našla hodně info o skontu. Jak toto skonto za odebrané množství účtovat, když nám na něj dodavatel vystaví dobropis. Abych fa mohla zaúčtovat jako přijatou fakturu, mohu účtovat na 568/321 s mínusem nebo přijatou fakturu účtovat jako pohledávku, pak by se dostala na doporučovaný účet 668? Tuto přijatou fa dodavatel započte na úhradu nějaké další fa.