Re: důchod
Já jsem ještě vůbec o důchod nezažádala a pracuji stále na dobu neurčitou. Děkuji za další odpověď
Jde o to, že to asi zkomplikujete účetní. Když vás uznají zpětně star.důchodcem, je nutné mít vždy smlouvu na dobu učitou max.na dobu jedoho roku, pak můžete smlouvu prodloužit dodatkem, opět max.na jeden rok. Nevím, jestli vám opraví zpětně smlouvy.
A druhá věc je, že jste uplatňovala slevu na poplatínka jako každý a to star.důchodci, kteří mají důchod přiznaný od 01.01.daného roku, uplatňovat nemohou (snad až od roku 2008,jestli to projde). To by znamenalo opravit vám platby daní za 3 roky zpět.
Je reálné a vcelku jednoduché opravit tento rok, když zažádáte o pobírání důchodu od 01.01.2007, tak daně se dají opravit v ročním zúčtování a smlouva jde snad také antidatovat (záleží na systému firmy).
Jde o výplatu, ale je podmíněno tím, že prac. smlouva byla uzavřena na dobu určitou vždy nejdéle na 1 rok. Při výpočtu takového důchodu by pak ztratil nárok na procenta, kvůli kterým
"přesluhoval". Žádná solidní firma si nedovolí antidatovat z těchto důvodů smlouvy. Výklad k daním v tomto případě je ten, že v době,kdy uplatňoval daňový odpočet na poplatníka nebo slevu na poplatníka důchodcem nebyl, tudíž se nic ndozadu nesrovnává.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 9. 2007 10:26
Stále se mi nechce nastoupit důchod, přesluhuji 6,5 roku. Známá mi řekla, že když nastoupím, tak můžu žádat proplacení důchodu 3 roky zpět. Je to pravda? Jak je to s procenty. Moc děkuji za odpověď.