v tom případě to není složité.
máte tři možnosti:
1) prodávající vám uzná české DIČ a vystaví vám faktruru na intrakomunitární prodej bez dph. vy v česku prodáte včetně dph a tu odvedete.
2) prodávající vám neuzná české DIČ a zboží zaplatíte včetně dph. tu obrečíte a v česku přičtete druhou dph a tu odvedete.
3) prodávající není plátcem dph, takže dovezete bez dph. v česku prodáte včetně dph a tu odvedete.
zdaňovat jen přidanou hodnotu nelze - vždy všechno na vstupu i výstupu.
1. souhlasím
2. nesouhlasím - pokud vám prodá s jejich DPH tak máte možnost si ji nechat vrátit - http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/dane_poplatky_9947.html?year=0
3. nesouhlasím - pokud je neplátcem DPH tak můžete použít režim použitého zboží - http://www.sagit.cz/pages/lexikonheslatxt.asp?cd=74&typ=r&levelid=DA_598B.HTM
Jenom upřesním situaci, v případě, že by u použitého zboží uplatňováno DPH z celkové hodnoty zboží, pak tomu rozumím dobře. Nicméně zahraniční dodavatel (plátce) uplatňuje obdobně jako u nás jakýsi zvláštní režim DPH. Tzn. odvádí DPH z přirážky (ta se stanoví jako rozdíl mezi prodejní cenou zboží a pořizovací cenou zboží). Je v tomto případě možné aplikovat následně zvláštní režim DPH i při dovozu takového zboží do tuzemska?
Ptám se zatím teoreticky, pokud to bude tímto způsobem možné, pak to musím reálně prakticky řešit nebo radikálně omezit činnost, protože přidaňovat 20%DPH k ceně ojetých motocyklů nelze => rozhodně likvidační. Diky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 2. 2011 16:40
lze uplatit zvláštní režim DPH při dovozu ojetých motocyklů? Situaci vysvětlím:
Jedná se o nákup ojetých motocyklů z Itálie a Francie od plátců DPH. Běžně se při prodeji ojetých motocyklů DPH neuvažuje. Ať jsem plátce nebo neplátce, cena motocyklu od zahraničních dodavatelů bude vždy stejná. Např. 1000EUR, musím skutečně podle legislativy v ČR tuto situaci řešit a odvést 20% což by pro mě nemělo smysl? Jsem ochotný platit DPH z přirážky, kterou na tom mám, je to nějakým způsobem možné? Tedy z pokud koupim za 1000Eur a tady prodám za "1200EUR (30tis)", tak zdanit 200eur(5tis) přirážku==== tedy DPH cca 1000Kč.... předem díky za odpověď