Re: Nástup do práce 3.9. - PS od 1.9.
Souhlasím s p., že mzda se nekrátí, naopak,poslechnete-li daňového poradce, musíte mu zaplatit i sobotu plus přesčas a sobot.příplatky. Poradce zapomněl, že je něco jiného vznik pracovního poměru a vznik pojistného poměru.
Vždy je lepší tomu předejít tím, že datum nástupu sjednáváte stejné s datem, kdy k němu opravdu dojde.
Nevím, proč by mu měli platit sobotu+ příplatky, když začal pracovat
3.9. Alespoň z dotazu jsem to tak pochopila.A jestli-že nepracoval, pak si ani nemohl způsobit prac. úraz.Já bych to udělala také jako tazatelka.
>>>>Dobrý den, četla jsem dotazy a názory na toto téma
>>>>na diskuzi, mám stejný problém.
Pracovní smlouva sepsána dne 31.8.2007, v PS uveden
den nástupu do práce 1.9.2007, na OSSZ v přihlášce
uveden skutečný nástup do práce - první pracovní den
ěsíci (den vzniku nemocenského pojištění) a to 3.9..
e v tomto případě problém? U zamětnance s měsíční
mzdou by došlo vlastně ke krácení mzdy za 2 dny, on
přece
nemůže za to, že pracovní den mu vyjde až na pondělí?
U hodinově odměňovaných taktéž začátek práce až v
ndělí (pracovní dobu mají po - pá 8-16:30),
Je takto uzavřená pracovní smlouva neplatná? Jelikož
mám smlouvy již odeslané na OSSZ, mohla bych
řípadě
epsat pouze dodatek k pracovní smlouvě? Nebo jak
ento problém řešit?
>>>>
>>>>Můj daňový poradce mi poradil, že máme v sobotu 1.9.
>>>>sepsat protokol o školení BOZP a pak, že můžu v klidu
>>>>nechat nástup do práce 1.9., přestože opravdu začal
>>>>pracovat až v pondělí, tj. 3.9.
>>>
>>>Pracovní smlouva je sepsána dobře - na výplatu u
>>>měsíční mzdy to nemá žádný vliv jestli pracuje od
>>>pondělí
>>>nebo od soboty, proč by mělo docházet ke krácení
>>>´mzdy
>>>?
>> Souhlasím s p., že mzda se nekrátí,
>>naopak,poslechnete-li daňového poradce, musíte mu
>>zaplatit i sobotu
>>plus přesčas a sobot.příplatky. Poradce zapomněl, že
>>je
>>něco jiného vznik pracovního poměru a vznik
>>pojistného
>>poměru.
>>Vždy je lepší tomu předejít tím, že datum nástupu
>>sjednáváte stejné s datem, kdy k němu opravdu dojde.
>
>Nevím, proč by mu měli platit sobotu+ příplatky, když
>začal pracovat
>3.9. Alespoň z dotazu jsem to tak pochopila.A
>jestli-že nepracoval, pak si ani nemohl způsobit prac. úraz.Já
>bych to udělala také jako tazatelka.
Ptáte se proč ? Přečtěte znova , co píše tazatelka- poradce jim poradil, aby brali datum nástupu 1.9. v sobotu a dělali, že ho školili v sobotu ( výkon práce).Já jim to neradím :-)
** díky z odpovědi, ve smlouvě tedy nechám nástup do práce 1.9., ale jelikož vyšel na sobotu, tak první odpracovaný den je pondělí 3.9. a pro OSSZ v přihlášce mám tedy uvedený nástup do práce až 3.9., ještě jednou díky za radu. Nechtěli jsme sjednávat nástup do práce až 3.9., aby zaměstnanci navazoval pracovní poměr hned na skončení předchozího kvůli zdravotnímu pojištění, i zde na diskuzi jsem četla, že není až tak jednoznačný názor, jestli by si nemusel ten člověk pak za sobotu a neděli zaplatit ZP (i když dle mého názoru, když mi mu dáme více jak minumum, tak by nemusel ... ale jistota je jistota...)
zde na diskuzi jste určitě četla o dovolené (na to není jednoznačný názor) - když končil prac. poměr u předchozího zaměstnavatele (ve Vašem případě) 31.8.(pátek) a k Vám by nastoupil až 3.9.(pondělí) (sepsaná smlouva od tohoto dne), tak jsou dva názory
já mám zákoník práce, kde se jako bezprostřední nástup do dalšího zaměstnání bere "přetržka" sobota a neděle a potom můžete vzít nástup od 3.9. jako odprac. celý měsíc - pro nárok na dovolenou
další diskutující citovali svůj výklad ze zákoníku práce a tam toto nebylo možné, aby měl nárok na dovolenou za září, musí (dle tohoto výkladu) být nástup 1.9.
podotýkám, že oba výklady byly od uznávaných autorů
zdravotní pojištění - již je dávno zrušeno, že by měl doplácet za dny, kdy není zaměstnán (stačí, když je zaměstnán 1 den - pokud zakládá odvod ZP)
Já nevím v čem hledáte problém. Ráno 3.9. přišel do zaměstnání, byl řádně proškolen, pak začal pracovat. Proč byste mu měli krátit mzdu? Vždyť bude mít pracovní dny odpracované (mzdu platíte za pracovní - ne kalendářní dny). Jestli jsem dotaz nepochopila, tak se omlouvám předem.
jde o to, jestli to školení opravdu proběhlo 1.9. (proč mu tedy krátí mzdu?) - vždyť by měl mít naopak zaplacené hodiny za 1.9. - sobotní příplatek, popř. přesčas. příplatek
pokud by byl v práci (opravdu) 1.9., tak by ho na oSSZ měli přihlásit také 1.9. - pokud ho přihlásili až 3.9., tak 1.9. na školení neměl co dělat (co kdyby se mu něco stalo?)
takže ta rada poradce zas tak dobrá není
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 9. 2007 12:21
Dobrý den, četla jsem dotazy a názory na toto téma zde na diskuzi, mám stejný problém.
Pracovní smlouva sepsána dne 31.8.2007, v PS uveden den nástupu do práce 1.9.2007, na OSSZ v přihlášce uveden skutečný nástup do práce - první pracovní den v měsíci (den vzniku nemocenského pojištění) a to 3.9..
Je v tomto případě problém? U zamětnance s měsíční mzdou by došlo vlastně ke krácení mzdy za 2 dny, on přece nemůže za to, že pracovní den mu vyjde až na pondělí? U hodinově odměňovaných taktéž začátek práce až v pondělí (pracovní dobu mají po - pá 8-16:30),
Je takto uzavřená pracovní smlouva neplatná? Jelikož mám smlouvy již odeslané na OSSZ, mohla bych popřípadě sepsat pouze dodatek k pracovní smlouvě? Nebo jak tento problém řešit?
Můj daňový poradce mi poradil, že máme v sobotu 1.9. sepsat protokol o školení BOZP a pak, že můžu v klidu nechat nástup do práce 1.9., přestože opravdu začal pracovat až v pondělí, tj. 3.9.