Re: OT: chodit sem či ne, toť otázka :-)
Nikdo neví všechno a lépe poradit v dobré víře špatně, on se většinou někdo chytne a dá to do pořádku, než vůbec. Každá snaha se cení.
Taky se mi povedla občas napsat kravina a nejhorší je, když vám dojde hned po odeslání a...co s tím. Nic.
A navíc to většinou čteme fofrem - to je pak zmatek hned. Ale proto je fajn, když se vyjádří víc lidí, pak se většinou dobereme správnýho výsledku. A kamenovat - proč ? Každý si přece může správnost ověřit - bývají tu zejména odkazy na příslušné zákony, což je super . Zdravím všechny
Jaromíre, jste v pořádku ! To Vás mohu ujistit.
Nikdo z nás není všeználek a kolikrát si člověk připadá jako debo, pako apodobně když si něco špatně přečte nebo špatně pochopí nebo prostě jen blbě odpoví. Ale od toho je tady víc lidiček, abychom si pomáhali a navzájem se opravili. Každý z nás tady dokáže zaperlit, to se prostě stane.
Tak si z toho nic neděljte, nepropadejte panice a buďte tady s námi dál.
Myslím, že nám máte co říct a na oplátku zase my Vám.
Zuzik :-)
dovolím si nesouhlasit:-)) lépe neporadit vůbec, než špatně, protože ne vždy se někdo ozve a opraví to :-)
a mimochodem, čím víc toho člověk ví, tak tím víc mu připadá, že ví pořád málo. takže pokud si připadáte jako úplnej blb, je to známka toho, že pravděpodobně nejste:-))
1. Diskusní fórum, na rozdíl od placených konzultantů, zajišťuje pluralitu názorů. Takže když sem napíšete nějakou blbost, možná se do vás někdo opře (je úkolem nás adminů postarat se o to, aby se neopřel příliš), ale obohatí to vás i ostatní.
2. Neodpírejte si pocit vlastní dokonalosti. Že vás mají za blba ostatní, ještě neznamená, že jím jste. Nechtějte vědět, co jsem se tu za ty roky o sobě dozvěděl já :-)).
3. Pamatujte, že blázni jsou vždy ti ostatní.
4. Zůstaňte nám věrný.
Tak když už jste mne tu všichni tak podrželi, za což vám moc a moc děkuji, tak mi ještě poraďte nějaký blok školení na závislou činnost a sociální a zdravotní pojištění, zákoník práce a prostě všechno, abych měl znalosti aspoň jako paní Jiřka a mohl tu občas zaperlit :-)))
Jak to udělat, abyste měl znalosti? Cestu k tomu kdysi radil pán, známý pod nickem V.I.Lenin: UČIT SE, UČIT SE, UČIT SE!
:-)))
Ale vážně: Všichni tápeme a nikdo neví všechno. A naši zákonodárci nám to vůbec neulehčují. Dle mého názoru je lepší zkusit poradit než být raději zticha. Protože když někdo poradí - třeba blbě - tak se většinou někdo jiný ozve a uvede to na pravou míru. Kdežto pokud otázka zůstává bez povšimnutí, tak snadno zapadne. Nikdo tady snad neradí vědomě špatně - a nevědomky chyby děláme všichni. Snažíme se radit co nejlépe už kvůli svému dobrému pocitu, ale tazatelům je snad jasné, že rady zde poskytujeme nezávazně a bez záruky. Pokud se radami někdo řídí, pak je to na jeho vlastní riziko. Takže Jaromíre, hlavu vzhůru! Společně to nějak zvládneme :-) teda doufám ;-)
Souhlasím s tím, co píše Eva M. i předtím Jana H. i další - lepší je zkusit poradit podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, než mlčet. Stoprocentně nemůže vědět nikdo, že má pravdu, zákony jsou tak zamotané, že odpovědi na některé otázky nemáme dořešené ke všeobecné spokojenosti a všeobecnému souhlasu dodnes. Jana F.
Ale tohle jsem děvčata nechtěl slyšet, já chtěl slyšet, že nejlepší školení pro mzdovky dělá ta a ta agentura a najdu je na této a této internetové adrese :-))) To ostatní, včetně UČIT SE, UČIT SE, UČIT SE, to už se pousiluji sám :-).
A že chci být jako paní Jiřka ? Přeci si nebudu klást nízké cíle, že :-)).
Tak jsem si tady na sebe přečetla chvály, až se červenám. Vážně. Ale já sama vím, že toho ve mzdách ještě hóóódně nevím. Na školení jsem nebyla už dlouho, vždycky jsem se tam naštvala, hlavně jednou při školení na Zákoník práce. Tak jsem si řekla, že si zákony přečtu sama. Od roku 93, kdy se začalo jinak danit a počítat pojištění se pak zákony jen různě upravovaly, ale teď mají být daně jiné, takže se na nějaké školení zase vydám. Moc mně také pomáhají i odpovědi tady, protože mnohdy z nich zjistím, co jsem nevěděla nebo zapomněla. A čím déle se tady debat účastním, tím více poznávám, jak stále málo toho vím a když něco spletu, jsem moc ráda, když mě opravíte, protože se tím učím. A teď co ty další ekonomické oblasti - o těch nevím nic. Ale víc hlav víc ví, takže jsem ráda, že je tady tolik lidí, kteří jsou ochotní poradit.
xxx
Musím jenom reagovat na zmínku roku 93. Jak já tehdy byla nadšená, že konečně se všechno zjednoduší, fungl nové zákony, pár úprav a všichni budou vědět všechno (nebo aspoň něco). Tehdy jsem ještě byla mzdovka a do všech jsem hustila, že se musí zajímat o své ZP, SP i jakýs takýs přehled o daních, sociální podpoře, znát zákoník práce atd.,že se musí naučit aspoň trochu starat o sebe ....Kristepane, copak mne mohlo napadnout, jaká z toho bude džungle? Vždyť já už to ani nestačím číst, spoustu odborné literatury ruším, protože by mne vytlačila z baráku.Takže zaplaťpánbů za toto fórum a lidi na něm. (PS - zmínka o nepřečteném Verlagu potěšila, nejsem sama) -:)))))
Co se týká mezd upřednostňuji publikaci Abeceda mzdové účetní-
nakladatelství Anag,jinak výborné školení na závislou činnost pořádá občas Agentura Dako spol. s r.o.,Praha 10 s přednášející JUDr.Mariií Kohoutovou,tel.na agenturu 28186517,777032521,e-mail:
dako@wo.cz,myslím ,že pořádají školení po celé ČR
AGENTURY:
např. www.anag.cz, www.AG-chladkova.cz, www.intergracentrum.cz, www.tsmvyskov.cz,www.moska.cz (bohužel v nabídce neuvádí školitele).
LEKTOŘI:
Pracovní právo a mzdy: např.:
JUDr. Bořivoj Šubrt (doporučuji jeho knihu "Průměrný výdělek a další obsluha mzdy a platu-zúčtování a výplata, srážky ze mzdy".1.vydání z roku 2004, na 1.čtvrtletí 2008 chystá ANAG nové vydání této knihy).
Ing.Chládková a JUDr. Bukovjan (vydali knihu "Personalistka, dvanáctero správného vedení personální agendy od 1.1.2007". Stručný přehled, odkazy na judikáty,vč. několika vzorů tiskopisů. V časopise Prace a mzda č.9/2007 mají výborný článek "Doručování písemností v pracovněprávních vztazích"),
JUDr. Jakubka (spoluautor knihy "Zákoník práce a související právní předpisy s komentářem" - vydal ANAG, cena asi 599,- Kč)
daň ze záv. činnosti: např.:
Ing. Kytler, ing. Procházková, p. Příhodová, p. Rárová, P. Pelech, Katarína Dobešová
Nem. pojištění: např.: p. Ženíšková (Praha), p. Přikrylová (Olomouc)
Důch. poj. a EL: např.: p. Dorčáková, p. Pecková (ČSSZ), p. Vlasák
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 9. 2007 14:06
Vážení kolegové.Čím déle sem na toto fórum chodím, tím více zjišťuji, jak jsem úplně blb...........zmatenej :-)).
Sice se v duchu vymlouvám na bakterii Chlamydia pneumoniae, která mimo jiné způsobuje arterosklerozu, ale bude to spíš zanedbaným studiem zákonů :-).
Tak když někdy někomu poradím a blbě, ať mne za to nekamenuje, díky :-).