Re: příspěvky do fondu oprav
Z hlediska společenství vlastníků jsou přijaté platby od členů společenství účtovány zpravidla jako zálohy přijaté, tedy 324. Z hlediska členů společenství bych to tedy viděl (aspoň v průběhu roku, než dojde v vyúčtování nákladů spojených s údržbou domu) na účtě 314.
Obvykle je záloha na opravy stálá a nevratná účtuje se dle vyhlášky 504 na účet 955 ve Společenství. pro s.r.o. bych doporučil účtivat jako dlouhodobou poskytnutou zálohu nebo přímo na účet 511 opravy a udržování, protože tuto zálohu společenství nevrací ani v případě změny vlastníka.
Účtovat zálohy přímo na opravy, když k žádným opravám zatím nedošlo? A je možné, že ani nedojde, půjde o technické zhodnocení, např. zateplení. To bych rozhodně nedoporučoval.
Vidím to na zálohu a když budu mít podklad, tak oprava nebo technické zhodnocení.
Hezký večer!
Já tedy váhám. Obávám se, že můžete mít problém (ze zkušeností, jak to v domech chodí :-)) s informace o prováděných drovných opravách. Pokud nebudete každý rok šťourat a vyptávat se na hospodaření a trvat na přesných číslech. Ty pak podle podílu ropočítávat náklady připadající na Vaše prostory, může se stát, že budete neustále účtovat jen zálohy a do nákladů nikdy nic. Skutečně možná není úplně od věci uvažovat o nákaldech.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 9. 2007 17:08
Prosím o radu. Účtuji pro s.r.o., která vlastní byt. V rámci bytového domu /10bytů/ bylo založeno Společenství vlastníků, kteří rozhodli, že budou vybírat příspěvky do fondu oprav. Příspěvek s.r.o. musí zaplatit, ale já si nevím rady jak tuto platbu zaúčtovat, poradí mi někdo?